A Comfortjet első kocsija már Ostravában van

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.12.12. 15:00
comfortjet

A Cseh Vasutak húsz kilenckocsis szerelvényre elegendő kocsit szerez be a Siemens-Škoda alkotta konzorciumtól. 

Elkészült a ComfortJet márkanévre keresztelt új építésű vasúti kocsi első példánya a Siemens bécsi műhelyében, s máris útra kelt a morvaországi Ostravába, hogy ott a Škoda Vagonka műhelyeiben elvégezzék a végösszeszerelést, a kocsi belterének az elrendezését. A koncepció ugyanaz, mint a már futó InterJetek esetében, azaz, hogy a kocsiszekrényt Bécsben gyártják, a kocsi belső részét pedig az ostravai Vagonka készíti. Előző cikkünkben már jeleztük, hogy várhatóan 2024-ben a Metropolitan EC járatokon már ilyen szerelvények közlekednek Budapestre is. 

A Cseh Vasutak száznyolcvan vasúti kocsit szerez be a Siemens Mobility–Škoda Transportation konzorciumtól. A kontraktus értéke (jelenlegi árfolyam szerint) 206 milliárd forint (12,5 milliárd korona). A szerződés húsz kilenckocsis, tartósan összekapcsolt szerelvény beszerzéséről szól, amelyek lényegében a railjet szerelvények hasonmásai lesznek, összeállításukat tekintve nagyon hasonlítanak majd a cseh belföldi forgalomban használt InterJetekre, viszont ezekben lesz étkező/bisztrórész is. A szerelvények gyártása 2022. első félévében kezdődött el Bécsben, s mostanra készült el az első szállításra alkalmas kocsi. 

A szerelvény 555 ülőhelyet kínál. Korszerű, átjárható utastér, első osztályú szakasz, bisztrókocsi, többcélú térrel ellátott másodosztályú szakasz, kerékpárszállítás, konnektorok, USB csatlakozók, sőt még gyermekmozi és elektromos kerékárok töltésére alkalmas csatlakozók is lesznek a vonaton. A bisztrókocsiban minőségi szolgáltatások lesznek, a frissítőkön kívül főtt ételeket is felszolgálnak majd. A wifi és akadálymentesség természetesen benne van az árban. A vonaton az új technológiával szerelt ablakoknak köszönhetően erősebb lesz a mobiltelefon térerő. Nem lesz viszont a railjetekben jól ismert business-class. A Cseh Vasutak a ComfortJeteket a nemzetközi forgalomban használja majd Prága és Hamburg, Prága és Grác (vagy Villach), illetve Prága és Budapest között.    
 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek