2024-ben jön a Comfortjet Budapestre

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.02.11. 18:00
sskoda11

Száznyolcvan kocsiból húsz kilenckocsis szerelvényt gyárttat a Cseh Vasutak a távolsági járatokra. A Metropolitanokon is ezek jönnek majd Budapestre. 

Miközben a belföldi járatokra szánt InterJetek egyre otthonosabban mozognak a nyugat-csehországi vasútvonalakon, addig a Cseh Vasutak nem rest, s máris tovább bővíti korszerű vasúti járműparkját. Véglegesítették, hogy a Siemens–Škoda konzorcium által gyártott vasúti szerelvényekből a nemzetközi forgalom számára is rendelnek. Száznyolcvan korszerű vasúti kocsit vesz a Cseh Vasutak (ČD) a Siemens Mobility–Škoda Transportation konzorciumtól. A kontraktus értéke 175 milliárd forint (12,5 milliárd korona). A szerződés húsz kilenckocsis, tartósan összekapcsolt szerelvény beszerzéséről szól, amelyek lényegében a railjet szerelvények hasonmásai lesznek, összeállításukat tekintve nagyon hasonlítanak majd a belföldi forgalomban használt InterJetekre, viszon ezekben lesz étkező/bisztrórész is. 

A Cseh Vasutak már nevet is választott az új szerelvényeknek: ComfortJet lesz az elnevezésük. Ezek a kilenckocsis szerelvények jönnek majd 2024-ben Budapestre is, a Metropolitan EuroCity vonatokon. A szerelvények gyártása 2022 első félévében kezdődik, és várhatóan 2024-ben állnak forgalomba, a kötelező tesztek és engedélyeztetési folyamat lezárta után. 

A szerelvény 555 ülőhelyet kínál, lesz benne szinte minden, mi szem-szájnak ingere: korszerű, átjárható utastér, első osztályú szakasz, bisztrókocsi, többcélú térrel ellátott másodosztályú szakasz, kerékpárszállítás, konnektorok, USB csatlakozók, sőt még gyermekmozi és elektromos kerékárok töltésére alkalmas csatlakozók is. A bisztrókocsiban minőségi szolgáltatások lesznek, a frissítőkön kívül főtt ételeket is felszolgálnak majd. A wifi és akadálymentesség elengedhetetlen lesz. A vonaton az új technológiával szerelt ablakoknak köszönhetően erősebb lesz a mobiltelefon térerő. Nem lesz viszont a railjetekben jöl ismert business-class. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek