Kész az ötvenedik railjet-hasonmás

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2021.04.16. 12:00
RJ03

A bécsi Siemens gyárból a Škoda ostravai gyárába helyezik át végösszeszerelésre a kocsit. 

Büszkén adta hírül a Cseh Vasutak (České dráhy), hogy kigördült a Siemens Mobility bécsi gyárából az utolsó, ötvenedik vasúti kocsi, amelyet a cseh vasúttársaság rendelt meg a Prága és Cheb közötti távolsági járatokra. Az elkészült vasúti kocsit most az ostravai Škoda-műhelybe viszik, ahol a végösszeszerelésük zajlik. A csehek még az idén utazhatnak az új vasúti kocsikban. A Cseh Vasutak még 2018-ban rendelt meg ötven új vasúti kocsit a Siemens és Škoda konzorciumtól. A hatékony klímaberendezés, a wifi, a kerékpárszállítás, a mozgáskorlátozottak szállítása, valamint a babakocsik szállítása is természetes az ötkocsis, tartósan összekapcsolt szerelvényekben. A speciális eljárással készített, többrétegű ablakoknak köszönhetően erősebb lesz a térerő a vasúti kocsikban, sőt bizonyos szakaszokon a telefonok és egyéb elektronikai eszközök vezeték nélküli töltése is lehetséges lesz.

A szerelvények a Siemens Viaggio Comfort típusú járművek formatervezéséhez és műszaki felszereltségéhez igazodnak. Az ötven vasúti kocsit tíz ötkocsis szerelvény formájában tervezik használni.

A mozdony nélküli szerelvény első és utolsó kocsija standard UIC-előírásoknak megfelelő átjárókkal lesz ellátva, ami lehetővé teszi az ötkocsis szerelvény igény szerinti további bővítését például étkezőkocsival, vagy plusz első- vagy éppen másodosztályú kocsikkal. Az ötven kocsit, azaz a tíz ötkocsis szerelvényt nem egész hárommilliárd koronáért (42 milliárd forint) veszik meg a csehek. A szerelvény hossza 132 méter, 330 utas fér el benne, a kocsik maximális sebessége pedig 200 kilométer/óra.

Néhány napja adtunk hírt arról, hogy egy gigamegrendelést hajtott végre a Cseh Vasutak, ugyanis összesen száznyolcvan hasonló vasúti kocsit rendel, amelyekből húsz kilenckocsis szerelvényt állítanak majd össze - ezek közlekednek majd Budapestre is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek