A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások április 17-étől

iho/vasút   ·   2017.04.16. 09:00
vaganyzar0
Hétvégi fővárosi állomáscsere

Április 22-étől 23-áig a Keleti pályaudvar–Kőbánya-felső között végzett pályakarbantartási munkák miatt a szombathelyi és a soproni InterCity vonatok a Keleti helyett a Déli pályaudvarról indulnak, illetve oda érkeznek.

Élet a 2-es vonal környékén

A Budapest–Esztergom vasútvonalon végzett felújítási és villamosítási munkák miatt július 29-éig megváltozott a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. Három hétvégén péntek estétől hétfőn hajnali 3:00 óráig Pilisvörösvár–Esztergom között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Április 21-én 20:45-től 24-én 3:00-ig a vonatok helyett Pilisvörösvár és Esztergom között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, módosított menetrend szerint. Szabadságliget–Pilisvörösvár, valamint Klotildliget–Piliscsaba között szintén buszok közlekednek, amelyek csatlakoznak a Pilisvörösvár–Esztergom közötti vonatpótló autóbuszokhoz. A pótlóbuszok megállói – a közút vonalvezetése miatt – esetenként eltérnek a vasútállomásoktól, megállóhelyektől.

A várható nagyobb utasforgalomra és a turistákra tekintettel húsvétkor nem kell pótlóbuszokra átszállni, az ünnepi forgalmi rend szerint közlekednek a vonatok.

Hétköznap éjszakánként is lesz változás: április 18-ától 20-áig az Esztergomból Budapest felé 22:11-kor, illetve a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 22:20-kor és 23:20-kor induló vonat helyett Budapest és Piliscsaba között pótlóbuszokkal kell utazni. Budapesten a Volánbusz Árpád hídi állomásáról indulnak, és oda érkeznek a buszok. Az E jelzésű vonatpótlók Pilisvörösvár vasútállomás, Bányásztelep és Solymár elágazásnál (Auchan áruház), az S jelzésű vonatpótló buszok a pilisszentiváni községházánál és Solymár vasútállomásnál veszik fel az utasokat.

Almásfüzitőig is pótlózni kell Esztergomból

Az Esztergom–Almásfüzitő–Komárom vasútvonalon április 22-étől 23-áig végzett pályakarbantartási munkák miatt néhány vonat módosított menetrend szerint közlekedik. Esztergom és Almásfüzitő állomások között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat az Esztergomból 6:47-kor és 14:19-kor, illetve az Almásfüzítőről 5:31-kor és 12:28-kor induló vonat helyett.

Karbantartás a Keletiben a Pécsi IC-k a Délibe mennek

A Budapest–Pécs vonalon fontos változás, hogy a Keleti pályaudvaron végzett karbantartási munkák miatt április 22-étől 23-áig a pécsi InterCity vonatok a Keleti helyett a Déli pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. A Rippl-Rónai és a Kvarner IC változatlan menetrendben közlekedik. A bajai expresszvonatok továbbra is a Keletiből indulnak és érkeznek.

Még három hétre való munka az érdi vonalon

Az Érd–Százhalombatta közötti felújítás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek: május 6-áig.

Szob felé is máshogy járnak a vonatok

A Budapest–Vác–Szob vonalon karbantartások miatt április 22-étől 24-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Budapest-Keleti–Szob–Párkány útvonalon közlekedő EuroCity vonatok a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek.

A Keleti és Kőfelső között is dolgoznak a pályamunkások

Budapesten, a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső közötti karbantartások miatt változások lesznek a Budapest–Eger, a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely és a Budapest–Újszász–Szolnok viszonylatokon. Április 22-én a sátoraljaújhelyi vonatok Hatvan állomásról indulnak és oda is érkeznek, a Budapest felé utazóknak át kell szállniuk. Az egri vonatok Budapest–Hatvan között minden állomáson megállnak, mert a hatvani elővárosi személyvonatok nem közlekednek. A szolnoki reggeli gyorsított személyvonatok és zónázó vonatok minden állomáson és megállóhelyen megállnak, mert a nagykátai és sülysápi elővárosi személyvonatok nem közlekednek.

Április 23-án 16 óráig az egri és sátoraljaújhelyi vonatok Budapest–Hatvan között minden állomáson megállnak, mert az elővárosi személyvonatok nem közlekednek. 16 óra után a Keleti pályaudvarról induló és oda érkező egri, sátoraljaújhelyi, miskolci és nyíregyházi gyorsvonatok Kelenföldről indulnak és oda érkeznek.

Kökiről induló a monori vonatok

A Budapest–Cegléd vonalon április 22-étől 24-éig a Nyugati pályaudvar és Monor közötti vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, a Nyugati pályaudvar helyett Kőbánya-Kispestről indulnak és érkeznek. A Nyugatiból 6:28-kor, 8:28-kor, 10:28-kor, 12:28-kor, 14:28-kor, 16:28-kor és 18:28-kor induló Nyugati–Záhony közötti sebesvonatok a Nyugati és Kőbánya-Kispest között felár megfizetése nélkül vehetőek igénybe. A Kőbánya-Kispestről 9:16-kor, 11:16-kor, 13:16-kor, 15:16-kor, 17:16-kor, 23-án 18:16-kor, 19:16-kor, 23-án 20:16-kor és 21:16-kor induló Záhony–Nyugati közötti sebesvonatok Kőbánya-Kispest és a Nyugati között felár megfizetése nélkül vehetőek igénybe.

A csabai vonatokat is érinti a Keleti „piszkálása”

Április 22-étől 23-áig a Budapest–Békéscsaba közötti InterCity és gyorsvonatok a Keleti helyett a Nyugati pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek. Budapest-Keletiből 13:45-kor, 14:45-kor, 15:45-kor, 16:45-kor, 17:45-kor és 18:45-kor induló szolnoki gyorsított személyvonatok Kelenföldről indulnak, illetve egyes reggeli szolnoki és nagykátai személyvonatok a Keleti helyett Kelenföldig közlekednek. A szolnoki reggeli gyorsított személyvonatok és zónázó vonatok minden állomáson megállnak, mert a nagykátai és sülysápi elővárosi személyvonatok nem közlekednek.

Rövidül a lajosmizsei és a kelebiai vonal is

Április 22-étől 24-éig a Nyugati-pályaudvar–Lajosmizse vonalon közlekedő vonatok Kőbánya-Kispestről indulnak és oda érkeznek. A Keleti pályaudvar karbantartási munkái miatt április 22–23-áig a Keleti pályaudvar–Kelebia közötti vonatok Kőbánya-Kispestről indulnak és oda futnak be.

Pótlózás Celltől Szombathelyig

A Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonalon április 18-ától 27-éig a Boba–Szombathely szakaszon pályakarbantartást végeznek. Ezért a vonatok menetrendje módosul, illetve Celldömölk–Sárvár–Porpác–Szombathely között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A hagyományos balatoni műsor

A Budapest–Székesfehérvár–Gyékényes vonalon pályakorszerűsítés miatt június 16-áig, a nyári menetrend életbe lépéséig minden vonat helyett Szántód-Kőröshegy–Balatonszentgyörgy, illetve Keszthely között vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

A vonatpótló autóbuszok a vonatok eredeti útiránya szerinti megállóhelyeket érintik vagy – a közút kialakításának megfelelően – az ahhoz legközelebb fekvő volán megállóhelyen állnak meg. Az autóbuszok a balatonszárszói vasútállomás helyett Balatonszárszó Községháza buszmegállónál állnak meg.

Minden ütemes gyorsvonat, illetve személyvonat Budapest-Déli pályaudvar–Székesfehérvár–Siófok viszonylatban és visszaúton is az eredeti menetrendje szerint közlekedik. A személyvonatok a pótlóbuszok hosszabb közúti menetideje miatt Balatonszentgyörgy állomásról általában később indulnak Nagykanizsa és Gyékényes felé és módosított menetrend szerint haladnak.

Az ütemes gyorsvonatok Balatonszentgyörgy–Keszthely között sem közlekednek, helyettük mindkét irányban vonatpótló autóbuszokkal lehet utazni. A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változott a menetrend, a szintén felújítás alatt álló Kaposvár–Fonyód vonal teljes hosszán pótlóbuszok közlekednek.

Pályakorszerűsítés a 42-esen

A Budapest–Pusztaszabolcs–Dunaújváros vonalon pályakorszerűsítést végeznek. A vonatok menetrendje módosult egészen június 16-áig.

Munkák a 75-ösön

A Vác–Balassagyarmat vonalon április 30-áig pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Drégelypalánk és Balassagyarmat között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal kell utazni. A vasútvonal Vác és Drégelypalánk közötti szakaszán a vasúti menetrend a felújítás alatt is változatlan.

Mindjárt kész a 78-as is

A Balassagyarmat–Ipolytarnóc vonalon április 30-áig pályakarbantartást végeznek. A vonatok menetrendje módosul, illetve Nógrádszakál és Ipolytarnóc között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

A teljes vonalat pótlózni kell Hatvannál

A Hatvan–Somoskőújfalu vonalon április 22-étől 28-áig pályakarbantartási miatt valamennyi vonat helyett a teljes útvonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek. Április 23-án a 15803-as és a 15838-as számú sebesvonatok Somoskőújfalu–Budapest-Keleti–Somoskőújfalu viszonylatban nem közlekednek.

Dolgoznak a 80-ason is

A Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vonalon április 18/19-étől 27/28-áig éjszakánként Mezőzombor és Nyíregyháza között végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen szereplő vonatok menetrendje módosul, illetve Szerencs és Nyíregyháza között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat az esti vonatok helyett.

Vonatpótlás a 18-ason

A GYSEV Szombathely–Kőszeg vonalán április 23-án a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják.

Hat megállónyi pótlóbuszozás

A GYSEV Szombathely–Zalaszentiván vonalán pályakarbantartás miatt április 19-étől 22-éig, naponta 06:30 órától 13:55-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Zalaszentiván és Vasvár között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Karbantartás a 8-ason is

A GYSEV Sopron–Győr vonalán pályakarbantartás lesz április 22-étől 28-áig. A vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Sopron és Csorna között vonatpótlók szállítják az utasokat.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek