A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások augusztus 26-ától

iho/vasút   ·   2019.08.25. 09:00
vaganyzar0
Állapotjelentés a 80-asról

A Budapest–Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciója miatt várhatóan december közepéig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani az itt utazóknak. Az intercityk helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett – eltérő szakaszokon – pótlóbuszok viszik az utasokat. Sokaknak érdemes a gödöllői HÉV-járatokat választani, amelyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utasok a MÁV-csoport honlapján, vagy a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével.

Szeptember 11-éig a Rákos–Hatvan közötti felújítások miatt a Budapest-Keleti pályaudvarnál lévő Verseny utca és Hatvan között az InterCity vonatok helyett, Pécel és Hatvan között a gyors és sebesvonatok helyett, Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, valamint Rákos és Hatvan között a személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Javítási munkák a 4-esen

Esztergom-Kertváros és Almásfüzitő állomás között szeptember 1-jéig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Esztergom és Almásfüzitő között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Vonatpótlás alatt a 25-ösön

Szombathely és Zalaszentiván között augusztus 31-éig tartó vágányzár idején a közvetlen átszállási lehetőségek a Püspökmolnári kombinált viszonylaton módosulnak. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok közlekednek. A kombinált viszonylaton az átszállási lehetőségek több esetben a Szombathely–Püspökmolnári–Vasvár viszonylatban közlekedő vonatpótló gyorsjáratokra biztosítottak. Püspökmolnári állomáson a pótlóbuszról át kell szállni helyközi autóbuszra.

 

Át kell szállni a 17-esen is

A GYSEV, Szombathely–Zalaszentiván vonalszakaszán végzett pályakarbantartási munkák miatt augusztus 31-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok viszik az utasokat. A vágányzár ideje alatt a Szombathely–Sopron vonalon kizárólag a 8902, 8903, 9839-es számú vonatok menetrendje módosul. A Sopron és Keszthely között mindkét irányban, Szombathely állomáson át kell szállni a 8902-es, 8903-as számú vonatokról.

 

135-ös: egyre szebb a pálya Szegednél

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan december 14-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

 

108-as: kőhordás az épülő BMW-gyárhoz

A Debrecen–Füzesabony vasútvonalon december 14-éig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A személyszállítás mintegy nyolc hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges. A térség fejlesztésének köszönhetően sok ezer új munkahely létesül. A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat.

A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően májustól megkezdődhet a szállítás. A tervezett munkák idején – a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében – a vonatpótló buszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük pótlóbusz június 14-étől szeptember 2-áig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot.

 

Szeptember közepéig a 98-as a buszozásról szól

Abaújszántó és Hidasnémeti között szeptember 15-éig pályakarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében, az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól, több településen a megállási helyek jelentősen módosulnak.

 

100-as: ahol örökké van mit csinálni

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon szeptember 1-jéig Püspökladány és Ebes között pályakarbantartási munkákat végeznek. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Augusztus 31-éig Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 2:28-kor induló vonat helyett pótlóbusz megy 1:54-kor Püspökladányig, továbbá a Nyugatiból 22:28-kor induló sebesvonat helyett Püspökladány és Debrecen között szállítja pótlóbusz az utasokat.

 

Még egy kis odafigyelést igényel a 40-es vonal

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, augusztus 26-ától 28-áig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Nagytétény és Pusztaszabolcs, valamint Kurd és Dombóvár közötti pályakarbantartás miatt. Kurd és Dombóvár között pótlóbuszokkal kell utazni. A Budapest–Pécs viszonylatú InterCity vonatok Szentlőrinc és Pécs szakaszon pót- és helyjegy váltása nélkül vehetők igénybe. A 4218-as számú Budapest-Déli–Dunaújváros közötti, és a 8048-as számú Pusztaszabolcs–Dombóvár közötti vonat helyett másik, 8018-as számú vonat közlekedik, a Déli pályaudvarról 18:55-kor indul Dombóvárra.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek