A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások február 15-étől

iho/vasút   ·   2021.02.14. 12:00
vaganyzar_2020_01

Budapest környékén több helyen javítják a pályát, de a 100-as közepén is van esti meló. Ezt is megértük: ez az utolsó hét, amikor pótlóbusz jár Szeged és Hódmezővásárhely között a vasútvillamoshoz kapcsolódó felújítás miatt.

Változik a hétvégén a Z70-esek menetrendje

A Budapest–Vác–Szob vonalon február 20-án és 21-én a Nyugati pályaudvarról Szobra 9:07-kor és 11:07-kor, továbbá Szobról a Nyugatiba 8:47-kor, 9:47-kor és 11:47-kor induló Z70-es vonatok menetrendje változik. A menetrendet a Vác–Nagymaros–Szob közötti pályakarbantartás miatt módosítják.

Korábban indulnak a vonatok Győr felé

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon február 18-áig módosított menetrend érvényes: több S10-es személyvonat, továbbá a szombathelyi és soproni InterCity-k, valamint a hegyeshalmi gyorsvonatok korábban közlekednek az eredeti menetrendhez képest, mert Ács–Nagyszentjános, Bicske–Szárliget, valamint Lébény-Mosonszentmiklós és Kimle-Károlyháza között karbantartási munkákat végeznek.

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon február 20-ától 28-áig egyes vonatok módosított menetrend szerint, több esetben a megszokott menetrendhez képest korábban közlekednek. Február 20-án a Budapestre 7:30-tól 15 óráig érkező, továbbá 8-tól 17 óráig a Budapest és Sopron, illetve Budapest és Szombathely közötti InterCity vonatok a Keleti pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak és oda is érkeznek, mert több szakaszon is pályafelújítást végeznek.

29-es: pótlózás Fehérvár és Füred között

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva február 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. A Déli pályaudvar és Tapolca között a gyorsvonatok nem közlekednek. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot. Várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt.

(térképek: MÁV-Start)

Hétvégén napközben máshogy járnak a G43-asok

A Budapest–Székesfehérvár vasútvonalon február 20-án és 21-én 8 és 15 óra között a G43-as jelzésű vonatok csak Kőbánya-Kispest és Martonvásár között közlekednek. A menetrendet a Martonvásár–Gárdony szakaszon végzett felsővezeték-karbantartás miatt módosítják.

A Rinya-patak áradását még mindig nem heverte ki a MÁV

A Dombóvár–Gyékényes vonalon április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

(térképek: MÁV-Start)

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-áig.

100-as: esténként pótlóbusz jár Püspökladány és Debrecen között

A Budapest–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon február 17-étől 28-áig éjszakánként egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Püspökladány és Debrecen között pótlóbusz közlekedik a Nyugati pályaudvarról Debrecenbe 20:28-kor, 21:28-kor és 22:28-kor induló sebesvonatok helyett. Ugyancsak pótlóbusz szállítja az utasokat Debrecentől Püspökladányig a Debrecenből a Nyugatiba 1:49-kor, 2:45-kor, 3:45-kor, továbbá a Debrecenből Szolnokra 5:01-kor induló vonat helyett, mert Ebes és Debrecen között pályakarbantartást végeznek.

101-es: a munka ünnepéig pótlózzák a 3:30-kor induló vonatot

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon február 1-jétől május 1-jéig éjszakánként a vonal teljes hosszán pótlóbusz szállítja az utasokat a Biharkeresztesről Püspökladányba 3:30-kor induló vonat helyett.

135-ös: február 22-étől újraindul a vonatközlekedés a Szeged–Hódmezővásárhely szakaszon

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon, a pályaépítés jelenlegi fázisához igazodva február 21-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

A tram-train beruházáshoz kapcsolódóan hamarosan befejeződik a vonatközlekedést érintő felújítás a Szeged és Hódmezővásárhely közötti pályaszakaszon, ezért február 22-étől ismét teljes útvonalon közlekedhetnek a vonatok a Szeged–Békéscsaba vonalon. Akkortól már nem kell pótlóbuszokra szállni Szeged és Hódmezővásárhely között.

A Szeged–Hódmezővásárhely–Békéscsaba vonalon a vonatok a közforgalmi menetrendben meghirdetettek szerint fognak közlekedni, a korábban már megszokott csatlakozási rendszer megtartásával Szegeden, Békéscsabán és Orosházán, valamint továbbra is Hódmezővásárhelyi Népkert állomáson biztosítanak átszállást Szentes felé.

Nánás és Lök felé is van még egy kis karbantartanivaló

A Debrecen–Füzesabony vonalon február 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályafelújítás miatt.

A Debrecen–Tiszalök vonalon is pótlóbuszok járnak a Debrecen–Hajdúböszörmény, Hajdúnánás szakaszon. Várhatóan február 28-ától is módosított menetrend lesz érvényben.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek