A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások március 22-étől

iho/vasút   ·   2021.03.21. 15:00
vaganyzar_2020_01

A váci oldalban kell figyelni majd a hétvégén, a 70-esen és a 71-esen egyaránt. A Railjetek Kelenföldön fordulnak még ezen a héten. A többi ismert pályafelújítás, pályaépítés pedig folyamatos.

Nem mennek be hétfőtől másfél hétig a Keletibe a Railjetek

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon március 26-áig minden nap az RJX 269, RJX 63, RJX 66 és RJX 42-es számú vonat a Keleti pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldig közlekedik, illetve onnan indul. A menetrend módosításának oka, hogy Szárliget és Tatabánya között, valamint az osztrák vasúton pályakarbantartást végeznek.

Március 27-én és 28-án

  • a 6 és 21 óra között a Déli pályaudvarról induló S10-es személyvonatok a teljes útvonalukon az eredeti menetrendhez képest 5–11 perccel később közlekednek.

A részletes menetrendek és a hirdetmények elérhetőek a MÁV honlapján, ezenkívül az utasok a MÁV-Start és a MÁV applikáció menetrendi keresőjében is tájékozódhatnak már a közlekedő vonatokról, a módosított indulási időkről az állomásokat, illetve az utazásuk napját beállítva.

Villamosítás a 29-esen: kitolták a fázist április 10-éig

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva április 10-éig Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. Déli pályaudvar és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal utazhatnak a Déli pályaudvartól Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

(térképek: MÁV-Start)

Az észak-balatoni vonal villamosítása miatt várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt. A munka következő fázisához igazodva is módosított menetrend érvényes.

A Rinya-patak áradását még mindig nem heverte ki a MÁV

A Dombóvár–Gyékényes vonalon április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-áig.

Vonatpótlás Mezőfalva felé; Rétszilas kimarad

A Dunaújváros–Mezőfalva és a Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya–Cece vonalon március 31-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Dunaújváros–Cece–Simontornya között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartás miatt, amelyek a közút eltérő vonalvezetése miatt Rétszilast nem érintik, így ott a megszokott csatlakozásokat nem biztosítják.

Még tíz napnyi vonatpótlás Baranyában

Szentlőrinc és Sellye között április 1-jéig a vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek karbantartás miatt.

Ezúttal nem a természet, hanem az ember termeli ki a sziklát a 70-esen

A Budapest–Vác–Szob vonalon március 27-én és 28-án a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Nyugati pályaudvarról 7:15-kor, 8:15-kor, 9:15-kor és 10:15-kor induló S70-es vonat csak Nagymarosig közlekedik. Délután Szob helyett Nagymarosról indulnak a Nyugati pályaudvarra 15:45-kor, 16:45-kor, 17:45-kor és 18:45-kor induló S70-es vonatok. A menetrend módosításra a Nagymaros–Szob között végzett sziklakitermelés miatt van szükség.

Az óraátállítás miatt március 28-án nem közlekedik a Nyugati pályaudvarról 1:52-kor Szobra induló S70-es vonat.

Hétvégén Veresegyházig járnak a vonatok a 71-esen, onnan pótlózni kell Vác felé

A Budapest–Veresegyház–Vác vonalon március 27-én és 28-án Veresegyház és Vác között minden S71-es vonat helyett pótlóbusz közlekedik karbantartás miatt. A korlátozás még érinti a március 29-én a Nyugati pályaudvarról 0:06-kor induló S71-es jelzésű személyvonat utasait is, akiknek Veresegyház és Vác között pótlóbuszra kell átszállniuk.

Javítják a pályát a Hajdúságban, két elővárosi vonat nem közlekedik

A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon március 24-éig és 26-ától 29-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Március 22-étől 24-éig a Püspökladányból Debrecenbe 7:01-kor és a Debrecenből Püspökladányba 14:12-kor induló személyvonat nem közlekedik. Kaba és Hajdúszoboszló, illetve Püspökladány és Kaba között végzett pályakarbantartás miatt változik a menetrend.

101-es: a munka ünnepéig pótlózzák a 3:30-kor induló vonatot

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon május 1-jéig éjszakánként a vonal teljes hosszán pótlóbusz szállítja az utasokat a Biharkeresztesről Püspökladányba 3:30-kor induló vonat helyett.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Pályakarbantartás a Tápióvidéken

A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon március 28-áig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Tápiógyörgye és Újszász között pályakarbantartást végeznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek