A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások március 29-étől

iho/vasút   ·   2021.03.28. 15:00
vaganyzar_2020_01

A Helikon Interrégiót három napig pótlózni kell „középen” útátjáró-építés miatt. A többi munka ismert, nem egy a végéhez közeledik, vagy új szakasz kezdődik.

Kettévágva jár a Helikon Interrégió

A Győr–Celldömölk vonalon március 29-étől 31-éig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Helikon Interrégió vonatok csak Győr és Sümeg, valamint Tapolca és Kaposvár között járnak. A két szakasz Interrégió vonatai között a gyors eljutást közvetlen pótlóbuszok biztosítják Sümeg és Balatonederics között, amelyek nem érintik Tapolcát. Sümeg és Tapolca között is pótlóbuszok közlekednek, illetve Sümegi Bazaltbánya megállóhelyre Sümegről külön pótlóbuszok indulnak. A korlátozásra a Tapolca és Uzsa közötti vonalszakaszon lévő, a 77-es és a 84-es főút vasúti átjárójának átépítése miatt van szükség.

Villamosítás a 29-esen: kitolták a fázist április 10-éig

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva április 10-éig Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. Déli pályaudvar és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal utazhatnak a Déli pályaudvartól Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

(térképek: MÁV-Start)

Az észak-balatoni vonal villamosítása miatt várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt. A munka következő fázisához igazodva is módosított menetrend érvényes.

A Rinya-patak áradását még mindig nem heverte ki a MÁV

A Dombóvár–Gyékényes vonalon április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-áig.

Vonatpótlás Mezőfalva felé; Rétszilas kimarad

A Dunaújváros–Mezőfalva és a Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya–Cece vonalon március 31-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Dunaújváros–Cece–Simontornya között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartás miatt, amelyek a közút eltérő vonalvezetése miatt Rétszilast nem érintik, így ott a megszokott csatlakozásokat nem biztosítják.

Még négy napnyi vonatpótlás Baranyában

Szentlőrinc és Sellye között április 1-jéig a vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek karbantartás miatt.

101-es: a munka ünnepéig pótlózzák a 3:30-kor induló vonatot

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon május 1-jéig éjszakánként a vonal teljes hosszán pótlóbusz szállítja az utasokat a Biharkeresztesről Püspökladányba 3:30-kor induló vonat helyett.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek