A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások március 8-ától

iho/vasút   ·   2021.03.07. 09:00
vaganyzar_2020_01

A ceglédi oldal egy kicsit másképp közlekedik péntektől – ez a legfontosabb változás a vonatközlekedésben.

Pestszentlőrinc egy hétre átalakítja az elővárosi és a távolsági közlekedést

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon Pestszentlőrinc állomáson pályakarbantartást végeznek március 12-én késő estétől 20-án hajnalig, ezért változik a menetrend az elővárosi és távolsági közlekedésben.

Reggeli változások a főváros felé

  • Hétvégén és munkanapokon a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 3:26-kor és 4:21-kor induló sebesvonat, valamint a Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat megáll Albertirsán, Pilisen, Monoron, Monorierdőn és Kőbánya alsón is.
  • Munkanapokon a Kecskemétről 6:10-kor és 7:10-kor induló személyvonat, valamint a Szolnokról 5:40-kor induló G50-es járat csak Ceglédig közlekedik.
  • Munkanapokon Üllőről a székesfehérvári vonal felé az 5:41-kor és 6:41-kor induló S36-os, a 6:11-kor és 7:11-kor induló G43-as vonat Üllő és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik. A Kőbánya-Kispestről 7:12-kor Budapest-Kelenföldre induló S36-os vonat sem jár.

Délelőttől érvényes munkanapi változások

  • Munkanapokon az S50-es monori személyvonatok a Nyugati pályaudvarról 8:08-kor induló vonattól kezdve, Monorról pedig a 9:07-kor induló vonattól kezdve egész nap nem közlekednek.

Délutáni változások munkanapokon a fővárosból induló vonatoknál

  • A Nyugati pályaudvarról alapmenetrend szerint 13:33-kor induló vonattól kezdve a 20:33-kor induló vonatig a sűrítő zónázó vonatok a megszokotthoz képest 25 perccel korábban, minden óra 8 perckor, a monori személyvonatok indulási idejében indulnak, S50-es jelzéssel közlekednek, Ceglédig minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • A Monor és Cegléd közötti gyorsabb eljutás biztosítása érdekében a délutáni nyíregyházi sebesvonatok a Nyugati pályaudvarról 14:28-kor induló vonattól kezdve a 20:28-kor induló vonatig megállnak Monoron, ahol átszállást biztosítanak Cegléd felé az S50-es vonatokra. A fővárosból munkanapokon délután Nyíregyházára induló sebesvonatok utasai a Nyugati pályaudvar és Cegléd között felármentesen utazhatnak.

A ceglédi vonalon közlekedő többi vonatnál is előfordulnak néhány perces menetrendi eltérések.

A részletes menetrendek és a hirdetmények elérhetőek a MÁV honlapján, ezenkívül az utasok a MÁV-Start és a MÁV applikáció menetrendi keresőjében is tájékozódhatnak már a közlekedő vonatokról, a módosított indulási időkről az állomásokat, illetve az utazásuk napját beállítva.

Villamosítás a 29-esen: március végéig tart ez a fázis

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva március 27-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. Déli pályaudvar és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal utazhatnak a Déli pályaudvartól Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

(térképek: MÁV-Start)

Az észak-balatoni vonal villamosítása miatt várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt. A munka következő fázisához igazodva is módosított menetrend érvényes.

A Rinya-patak áradását még mindig nem heverte ki a MÁV

A Dombóvár–Gyékényes vonalon április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-áig.

101-es: a munka ünnepéig pótlózzák a 3:30-kor induló vonatot

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon május 1-jéig éjszakánként a vonal teljes hosszán pótlóbusz szállítja az utasokat a Biharkeresztesről Püspökladányba 3:30-kor induló vonat helyett.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Pályakarbantartás a Tápióvidéken

A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon március 28-áig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Tápiógyörgye és Újszász között pályakarbantartást végeznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek