A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások október 9-étől

iho/vasút   ·   2017.10.07. 16:15
vaganyzar0
1-es, először: máshogy járnak a vonatok az osztrákok miatt

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon október 9-étől 13-áig, 16-ától 19-éig, 23-ától 27-éig, október 30-ától november 2-áig az osztrák vasút vonalán végzett pályakarbantartás miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

1-es, másodszor: miattunk is módosul a menetrend

Ugyancsak a győri fővonalon október 14-étől 15-éig karbantartási munkák miatt a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje módosul, illetve Almásfüzitő és Almásfüzitő felső között vonatpótló autóbuszok közlekednek. A Tatabánya–Oroszlány vonalon is változik a menetrend.

2-es, tudják, villamosítás

Az esztergomi vonal villamosítási munkái miatt november 11-éig – október 23. és november 1. kivételével – Pilisvörösvár és Esztergom között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat az esti és éjszakai vonatok helyett.

(térképek: MÁV-Start)

Csütörtökig kell pótlózni Győr és Pápa között

A Győr–Celldömölk vonalon október 12-éig végzett pályakarbantartás miatt a hirdetményen feltüntetett, két esti és egy hajnali vonat menetrendje módosul, illetve Győr és Pápa között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Kiveszik a vonatokat Zirc és Veszprém között

A Győr–Veszprém vonalon karbantartási munkákat végeznek október 9-étől 18-áig. Emiatt valamennyi vonat helyett Zirc és Veszprém között pótlóbuszokkal kell utazni.

Vonatpótlás Soprontól Csornáig

A GYSEV Sopron–Győr vonalán felújítások miatt október 11-étől 17-éig a vonatok a módosított menetrend szerint közlekednek. Sopron és Csorna között vonatpótló buszokkal kell utazni.

Az ismert fontos balatoni változások

Fontos változásokra kell számítani a dél-balatoni vonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Balatonboglár–Fonyód–Balatonszentgyörgy–Nagykanizsa szakaszon szeptember 11-én elkezdődött pályafelújítás miatt, amelynek ez a munkafázisa október 5-éig tart.

 • A személy- és a sebesvonatok autóbuszai a vonatok eredeti útiránya szerinti megállókban vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő Volán megállóhelyen állnak meg.
 • A balatonszentgyörgyi csatlakozások biztosítása érdekében egyes Balatonszentgyörgy–Keszthely–Tapolca–Ukk–Celldömölk közötti vonatok részben módosított menetrend alapján közlekednek.
 • A Pécs–Kaposvár–Tapolca–Celldömölk viszonylatú vonatok utasait Kaposvár–Fonyód–Balatonszentgyörgy között vonatpótló autóbuszok szállítják.
 • Változás a dél-balatoni vonalon, hogy október 6-ától 10-éig Balatonszemes és Balatonszentgyörgy között lesznek vonatpótlók.
 • Október 6-ától december 9-éig, a Kaposvár–Fonyód vonal felújítása miatt a teljes útvonalon továbbra is pótlóbuszokkal kell utazni.
A 40A jelentős változásairól

Jelentős változásokra kell számítani a Budapest–Pusztaszabolcs elővárosi vonalon és a csatlakozó vonalakon utazóknak a Kelenföld–Háros, illetve az Érd–Százhalombatta vonalszakaszok szeptember elsején megkezdődött pályafelújítása miatt.

 • A felújítás október 23-áig tartó fázisának idején módosul a menetrend a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár, a Budapest–Sárbogárd–Baja és a Budapest–Székesfehérvár elővárosi vonalakon is.
 • Pusztaszabolcsról Sárbogárdra és Dombóvárra a személyvonatok 20–30 perccel korábban indulnak. Az utolsó esti, Pusztaszabolcs–Sárbogárd viszonylatú személyvonat 27 perccel később közlekedik. A Dombóvárról Sárbogárdra és Pusztaszabolcsra tartó személyvonatok 18–30 perccel később indulnak és érkeznek. Az első reggeli, Dombóvárról Budapestre tartó vonat viszont 20 perccel korábban közlekedik.
 • Reggel hat órától éjfélig a Déli pályaudvar és Százhalombatta, Pusztaszabolcs, Dunaújváros között közlekedő vonatok a teljes útvonalukon, mindkét irányban 30 perccel később indulnak és érkeznek. A vágányzár ideje alatt egyes, Budapest–Százhalombatta és Budapest–Pusztaszabolcs között közlekedő vonatokat (mindkét irányban) töröltek a menetrendből, illetve ezek más vonatokkal összevonva közlekednek. Néhány Budapest–Százhalombatta viszonylatú vonat nem áll meg Nagytétény-Diósd és Érdliget megállóhelyeken.
 • A Budapest–Pusztaszabolcs–Rétszilas vonalszakasz változásai miatt a csatlakozó vonalak menetrendje is módosul.
 • Munkanapokon a Budapest-Déli–Martonvásár vonalszakaszon (mindkét irányban) a közlekedő vonatok ideiglenesen kimaradnak a menetrendből. Helyettük új, G30-as viszonylatszámú vonatok közlekednek a Déli pályaudvar és Székesfehérvár között, mindkét irányban.
 • A G43-as vonatok csak Kőbánya-Kispest–Kelenföld illetve Kelenföld–Kőbánya-Kispest között járnak. Kelenföldön átszállási lehetőség lesz az Érd alsón át közlekedő G30-as vonatokhoz. A G30-as vonatok Érd alsón át közlekednek, ezért Budatétény, Barosstelep és Érd felső megállóhelyeket nem érintik, helyettük Kastélypark és Érd alsó megállóhelyeken állnak meg.
 • A Gemenc és a Sugovica expressz vonatok a Keleti pályaudvarról korábban indulnak Bajára, a Bajáról érkezők pedig később érkeznek meg.
Kúszik a drót Újhely felé is

A Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon október 9-étől 31-éig változik a hirdetményen feltüntetett vonatok menetrendje, illetve Szerencs–Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok közlekednek, villamosítási munkák miatt.

Hétvégi budapesti karbantartás: megjavítják rendesen Kőbányát?

Budapest-Keleti pályaudvar és Kőbánya-felső között október 14-étől 15-éig végzett pályakarbantartási munkák miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

 • A Budapest–Hatvan közötti S80-as személyvonatok összevonva közlekednek a Budapest–Miskolc–Sátoraljaújhely útvonalú sebes- és a Budapest–Eger közötti gyorsvonatokkal, amelyek Budapest és Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
 • Az IC 568-as Tulipán InterCity a Keleti helyett a Nyugati pályaudvarról indul, illetve az IC 650-es számú Holló InterCity a Keleti helyett a Nyugatiba érkezik.
 • A Budapest–Nagykáta–Szolnok közötti S60-as, Z60-as, G60-as elővárosi vonatok összevonva közlekednek, Budapest és Szolnok között minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
 • A munkákhoz kapcsolódóan az S21-es személyvonatok rövidített útvonalon, csak Kőbánya-Kispest és Dabas, illetve Kőbánya-Kispest és Lajosmizse között közlekednek. A Nyugati pályaudvar és Kőbánya-Kispest között az S50-es személyvonatokkal és a Z50-es zónázó vonatokkal lehet utazni.

 • A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza közötti gyorsvonatok és a Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza/Bukarest/Temesvár útvonalú InterCity vonatok a Keleti pályaudvar helyett a Nyugatiból indulnak és oda is érkeznek. A Nyíregyháza–Debrecen–Budapest–Győr–Bécs útvonalú Hortobágy EuroCity vonat a Keleti pályaudvar érintése nélkül közlekedik.
 • A Budapest–Pozsony–Prága–Berlin–Hamburg útvonalú EuroCity vonatok a Keleti pályaudvar helyett a Nyugatiból indulnak és oda is érkeznek.
A 100-as jelentős változásai

Jelentős változások vannak a Budapest–Szolnok–Debrecen–Záhony fővonalon és a csatlakozó vonalakon a Püspökladány–Debrecen vonalszakaszon, amelynek első munkafázisa október 31-éig tart.

A vágányzár ideje alatt módosul a menetrend a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vasútvonalon. A Budapest-Keleti és Budapest-Nyugati pályaudvar közötti úgynevezett kör-InterCity vonatok mindkét irányban csak Nyíregyházáig közlekednek, a közvetlen InterCity-vel történő továbbutazást nem tudjuk biztosítani Nyíregyházán egyik irányban sem. Az átépítés miatt az InterCity vonatok 15–20 perccel hosszabb menetidővel közlekednek Budapest felől a Püspökladányon túli állomásokra, illetve ennyivel korábban közlekednek Püspökladányig a keleti országrészből Budapest felé.

 • Püspökladány és Debrecen között egy helyi vonatpár ideiglenesen nem közlekedik. A vasárnaponként Zajta és Budapest-Nyugati pályaudvar között közlekedő Hétmérföldes nevű vonat Debrecen és Budapest között nem közlekedik, helyette a Záhonyból Budapestre tartó sebesvonat továbbítja a zajtai vonat kocsijait, amely Debrecenben 18:31-kor áll meg.
 • A Budapest–Cegléd–Szolnok elővárosi vonalszakaszon a debreceni vonal átépítése miatti változáson felül szeptemberben több hétvégi vágányzár miatt is változik a vonatok menetrendje.
 • A Budapest-Keleti–Miskolc–Nyíregyháza vasútvonal Miskolc és Nyíregyháza közötti szakaszán is változik a menetrend, a nyíregyházi IC-csatlakozások és a kör-IC vonatok rövidebb útvonala miatt.
 • A Debrecen–Tiszalök vonalon minden második vonatpár menetrendje módosul, hogy a Debrecen–Budapest irányú IC-csatlakozások minél több vonatnál megmaradjanak napközben.
 • A Debrecen–Mátészalka vonalon is változik a menetrend. Debrecenben a fővonalon módosított menetrend alapján közlekedő IC vonatokkal csak az egyik irányban lehet megoldani a jelenleg egyébként mindkét irányban megfelelő csatlakozásokat. A módosított menetrend életbelépésétől viszont csak a fő utazási irányt részesítik előnyben a csatlakozás tekintve: hétköznapokon hajnaltól délig a Mátészalka–Budapest irányban, délutántól pedig a Budapest–Mátészalka irányban, vasárnap egész nap a Mátészalka–Budapest irányban lesznek rövid idejű vonatcsatlakozások.
 • A Tiszalök–Görögszállás–Nyíregyháza vonalon a módosítások miatt – a görögszállási csatlakozások megőrzése érdekében – szinte mindegyik vonat menetrendje módosul, és több járat nem áll meg Hajnalos megállónál.
Az ismert hajdúsági karbantartás

Október 31-éig a Püspökladány–Debrecen és a Mezőpeterd–Biharkeresztes között végzett pályakarbantartási munkák miatt a Püspökladány–Biharkeresztes–Nagyvárad (Oradea) vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Berettyóújfalu és Biharkeresztes között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A Corona és a Hargita nemzetközi IC vonatpárok Szolnok–Püspökladány–Debrecen–Nyírábrány útvonalon közlekednek. Az Ady Endre nemzetközi IC vonatpár a vágányzár ideje alatt nem közlekedik. A 369-es és 368-as számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyszalonta, a 365-ös 364-es számú vonatok csak Biharkeresztes–Nagyvárad viszonylatban közlekednek. A vonatokhoz Püspökladány–Biharkeresztes viszonylatban csatlakozó vonat vonatpótló autóbusz lesz.

Örök kedvencünk: a soha véget nem érő békési felújítás

Mezőtúr–Szarvas–Orosháza állomások közötti, illetve az Orosháza és Mezőhegyes közötti vágányfelújítások miatt december 9-éig a vonatok menetrendje módosul, illetve Mezőtúr–Szarvas, Szarvas–Orosháza és Mezőtúr–Mezőhegyes között a hirdetményen megjelölt napokon vonatpótló autóbuszok közlekednek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek