A Regiojet elhalászta a ČD elől az osztrák kocsikat

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.02.12. 21:15
kiskep

Decemberben még úgy tűnt, hogy az ÖBB-nél fölöslegessé vált modernizált kocsik a ČD-hez kerülnek. A konkurencia azonban ügyesebb volt, gyorsabban és kedvezőbben egyezett meg az osztrák féllel. Ez azt jelenti, hogy a Cseh Vasutaknál tovább maradnak az elavult bautzeni kocsik, megtorpan a járműpark fiatalítása.

Ilyen kocsikra pályázik a ČD és a Regiojet is. Jelenleg 0–1 az állás<br>(fotók: a szerző)

A cseh állami vasúttársaság képviselője szerint kétféle további lépés lehetséges: vagy kivárnak, s más fölös kocsikat vesznek később az osztrákoktól, vagy közbeszerzést írnak ki saját kocsijaik modernizációjára. A Cseh Vasutakat meglepte a helyzet jelenlegi állása, hiszen már múlt év ősszel beharangozták az „új” kocsik érkezését. Nagyon jó vásár lett volna, hiszen a kocsik bár használtak, de nagyon jó állapotban vannak, az új  évezred kezdetén teljes körű felújításon estek át Ausztriában. Az ÖBB-nek a railjetek leszállítása miatt fokozatosan fölöslegessé váló kocsik még napjainkban is jó minőségűnek számítanak. Éppen ezért jutányos áron továbbra is eladhatók. Mire viszont a ČD minden szükséges jogi lépést megtett a vásár legális volta érdekében, addig a Regiojet lecsapott a kocsik felére. Az ÖBB jó kereskedői magatartással a gyorsabb vevőnek adta el a kocsikat. Lapértesülés szerint a Regiojet magánvasút azonnal fizetett.

ÖBB használt kocsi Regiojet-színekben

Egyelőre tehát megtorpanni látszik az eddig nagy ütemben zajló járműpark-fiatalítási program. Tizenöt Railjet szerelvényből csak hét lett, nyolcvan osztrák kocsiból maradt negyven – koránt sem biztos, hogy a ČD-nél köt ki, s legújabban pedig problémák vetődtek fel a lengyel Pesa által felújított ABpee sorozatú kocsik leszállítása körül is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek