A szegedi 2-es és 83-as autóbuszjáratok

Bohus Dávid   ·   2012.03.08. 09:30
400-180_1

Ha egy városban van kötöttpályás közlekedés, a legcélszerűbb a legnagyobb utasáramlási irányokat lefedni azzal. A jelentős villamos- és trolihálózatot örökölt, illetve kifejlesztett Szeged legnagyobb adóssága a Rókusi körút mellé épült lakótelep és a belváros összekötése volt mostanáig.

A nagyprojektként emlegetett összetett fejlesztés legnagyobb jelentőségű beruházása, a 2-es villamos épp ezt a feladatot oldotta meg, így két (vagy a betétjárattal együtt három) forgalmas autóbuszvonal szűnt meg. (A villamos által le nem fedett szakaszt természetesen pótolják, de más számmal, 2-es, 83-as és 83A busz nincs ezentúl Szegeden.) A váltás szolgáltatóváltást is jelent, hiszen Szegeden a buszokat a Volán, az elektromos meghajtású járműveket a város cége üzemelteti. Bár ez nem volt mindig így.

A szegedi 2-es jelzésű autóbusz a Makkosház és az Újszeged, Erdélyi tér között közlekedett. Vonalvezetése Makkosház – Kossuth Lajos sugárút – Mars tér – Széchenyi tér – Belvárosi híd Fő fasor – Erdélyi tér viszonylaton kötötte össze az északi városrész lakótelepi környezetét Újszeged kertvárosával.

Egy tervezett trolibuszvonal feltáró járataként indult 1985-ben az SZKV üzemeltetésében. A járaton a városi közlekedési társaság királykék-szürke fényezésű autóbuszai közlekedtek, melyek eltértek az akkor használatos sárga színű Volán-járművek megjelenésétől. Érdekessége, hogy ez volt az egyetlen olyan autóbuszjárat, amely jelzése egy számjegyből állt, eltérően a volán társaság által kialakított két számjegyű, a végállomási decentrumokhoz csoportosított vonaljelölések alkalmazásától.

A járat a kezdeti időkben Vértói út végállomásról indulva a Rókusi körút – Kossuth Lajos sugárút – Anna kút – Stefánia – Belvárosi híd útvonalon közlekedett, innen a maival megegyező útvonalon haladt az Erdélyi térig.

A vonal történetében 1998. április 1-jén  fontos változás következett be: a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT) – a 90-es vonal járataival együtt – átadta a járat üzemeltetését a város többi autóbuszvonalán szolgáltató Tisza Volán Rt. részére. A Volán-társaság a viszonylaton közlekedő járműveket is átvette, egy részüket azonnal selejtezte, a többi járművet pedig folyamatosan felújította, egységes arculatúvá alakította. A járművek egy része azóta a helyközi flottát erősíti.

A vonal egyéves üzeme után 1999. november 15-én a járatok végállomását Makkosházára (Ipoly sor leszállóhellyel) helyezték át.

2001-ben mintegy fél évig rövidített útvonalon, az újszegedi víztoronyig közlekedett csatornázási munkák miatt. Ez évben megindult a viszonylat 2A jelzésű betétjárata is, amely a belvárosi szakaszon eltérően Mars tér – Széchenyi tér – Belvárosi híd - Fő fasor – Erdélyi tér útvonalon közlekedett csúcsidőn kívül és szabadnapokon.

A Tisza Lajos körút 2004-ben történő felújítását követően szeptember 1-jétől megszűnt a 2A viszonylat és egyúttal a 2-es Anna-kúti–Stefánia szakasza is. Ezt követően a 2-es viszonylata a Mars tér–Széchenyi tér érintésével haladt át a belvároson.

2012. március 3-i üzemkezdettől a járat útvonala Mars tér–Erdélyi tér szakaszra rövidült, és a 72-es jelzést viseli.

KKT-255 halad át a Belvárosi hídon 2008. július 30-án. <br/>A képre kattintva geléria nyílik!<br/>(a szerző fotói)

A szegedi 83-as jelzésű autóbusz a Makkosház végállomás és a Vadkerti tér között közlekedett.

Vonalvezetése: Makkosház – Mars tér – Tisza Lajos körút – SZTK Rendelő – Szentháromság utca – Személypályaudvar – Hattyas sor – Vadkerti tér.

Az autóbuszjáraton 1981 októberében indult meg a forgalom a Vértói út–Honvéd tér, majd 1985-től Makkosháza–Személypályaudvar, 1987-től pedig a Vadkerti tér végállomások között. A viszonylaton jellemzően Ikarus 260 típusú szóló autóbuszok közlekedtek.

A kilencvenes évek közepén az alsóvárosi Vadkerti tér végén megépült az autóbusz-forduló, kiváltva a Sárkány utca – Araszt utca – Tompa Mihály utca – Vadkerti tér háztömb megkerülését, így megkezdődhetett a csuklós autóbuszok közlekedése a vonalon.

A járat történetében több alkalommal is előfordult, hogy tartósan terelt útvonalon közlekedett.

A kilencvenes évek elején a Hattyas sor csatornázása miatt a Személypályaudvartól a Pálfy utcán folytatta útját a Vadkerti tér irányába.

2001-ben a Dugonics tér felújításakor a Vadkerti tér felől a Vitéz utca – Jósika utca – Gutenberg utca útirányon kerülte ki a lezárt csomópontot, Makkosház felől pedig a Gogol utca – Bólyai utca – Dáni utca – Honvéd tér irányában érte el az SZTK-rendelő megállóhelyet.

2004-ben a Tisza Lajos körút felújításakor pedig a Mars tér irányából a Londoni kürút–Kálvária sugárút irányában közlekedett.

2009-ben a Kossuth Lajos sugárúti körforgalom építésekor Makkosház irányából a Szatymazi utca – Rókus pályaudvar – Pulz utca – Teréz utca, a Belváros irányából pedig a Damjanich utca – Szatymazi utca útvonalon szállította a Rókuson közlekedő utasokat.

KDJ-355 terelt útvonalon közlekedik a Pulz utcában 2009. szeptember 20-án.

A viszonylat betétjárata a 83A Makkosház–Személypályaudvar vonalon közlekedett, valamint a korábbi években 83H viszonylaton iskolai napokon sűrítő járat is közlekedett Makkosház–Honvéd tér között.

Kapcsolódó hírek