A vasútfejlesztésről is tárgyalnak az első V-Híd-mérnökkonferencián

MTI/iho   ·   2024.01.23. 14:22
00_vhid_mozdonyok

A következő tíz évben mintegy 15 milliárd eurót fordít a kormány a vasút fejlesztésére, amely új pályaszakaszok létrejöttét és járművek beszerzését is magában foglalja.

Csepreghy Nándor az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) parlamenti államtitkára Balatonalmádiban az első V-Híd-mérnökkonferencia keddi első napján ismertette: a fejlesztés legfontosabb elemei a Budapest–Belgrád vonal kialakítása, a Budapestet délről elkerülő vonal és a déli körvasút projekt megvalósítása. A fejlesztés nyomán az utasok száma megduplázható, a szolgáltatás színvonala pedig jelentősen javul majd, így Magyarország a régió logisztikai központjává válhat.

A folyami hajózásról szólva a szabályozás és hajózhatóvá tétel fontosságát emelte ki az államtitkár, kitért a légi közlekedés fejlesztésének jelentőségére, amelyek nyomán szavai szerint Magyarország logisztikai központjává válhat a kelet–nyugat irányú kereskedésnek.

Kijelentette: 2010 és 2020 között jelentősen fejlődött a közúti közlekedés, így mára a régió legversenyképesebb infrastruktúrájával rendelkezik Magyarország.

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa felidézte, hogy a V-Híd 2015-ben indult, az évek során óriásvállalattá nőtte ki magát. 2010-ig a magyar tulajdonú vállalkozások építőipari tevékenysége nem volt kiemelkedő, hiszen a magyar szakembereket elcsábították a külföldi befektetők, ezt a folyamatot később sikerült megfordítani. Kiemelte a magyar–török, illetve a magyar–kínai megállapodások jelentőségét a vasútfejlesztés területén.

Sárváry István, a V-Híd Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy a cégnél 1033 ember dolgozik, 257 mérnök tevékenykedik. A vállalat tevékenységi körébe tartozik a pályaépítés, a felsővezeték építése, a műtárgy- és közműépítés. Az Európában egyedülálló géppark értéke elérte a 100 millió eurót. Hozzátette: megalapították az ágazati képzőközpontot, mely lehetővé teszi a jól képzett munkaerő utánpótlást.

A szerdán záruló konferencián mintegy harminc előadás hangzik el és szekcióülések is zajlanak majd.

(Nyitóképünk Vörös Attila illusztrációja. Ercsinél készült a 069-es V-Híd-Szergejről.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek