Ahol harminc buszt tankolnak hidrogénezett növényi olajjal

iho/közút   ·   2024.07.01. 08:40
HVO a DB dízelbuszában

A szintetikus HVO üzemanyag használata esetén nincs szükség technológiai módosításokra, a fogyasztást és a szervizintervallumokat sem befolyásolja. Klímabarát fejlemények Schleswig-Holsteinből.

A Deutsche Bahn (DB) leányvállalata, az Autokraft GmbH a Keleti-tenger melletti, Kiel közelében kialakított, eckernfördei új telephelyén a továbbiakban harminc dízelbuszt tankolnak fel környezetbarát HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) bioüzemanyaggal. A DB Rendsburg-Eckernförde kerülettel együtt így tovább fejleszti a klímasemleges helyi közlekedést Schleswig-Holsteinben. A HVO alkalmazása révén körülbelül kilencven százalékkal kisebb a járművek szén-dioxid-kibocsátása, mint a hagyományos gázolaj esetén. Az újrahasznosított növényi zsírok és olajok széles skálájából előállítható üzemanyagot a DB Energie szállítja.

 

Eckernförde autóbusz telephelyét klímabarát szempontok alapján alakították ki: a fotovoltaikus, vagyis a napelem-rendszer kiépítése Németországban már természetes velejárója egy ilyen beruházásnak. A fosszilis dízelolaj helyett a harminc hagyományos, belsőégésű motorral szerelt autóbuszt ezentúl HVO-val tankolják meg.  A hidrogénezett növényi olajjal történő működéshez nincs szükség átalakításra, és az átállás nem befolyásolja a fogyasztást, vagy akár a vezetéstechnikát. A HVO pálmaolajmentes, fenntartható származását a DB Energie garantálja. Ennek az üzemanyagnak az előállítása azonban költségesebb a hagyományosnál: literenként 15–20 eurócenttel kerül többe. Ezt a többletköltséget Rendsburg-Eckernförde kerület viseli.

A kerület, mint közigazgatási egység regionális fejlesztési és mobilitási elképzelései között szerepel továbbá, hogy idén tíz elektromos és két hidrogénbuszt állítanak forgalomba. A teljesen helyi emissziómentes technológiákra történő átállás azonban még eltart egy ideig, és a HVO-t bevallottan áthidaló megoldásként használják a buszokban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Közút Közlekedéstervezés Automobil

Újlipótvárosban az autósok mintegy fele szabálytalanul parkol a járdán kijelölt helyeken

iho.hu   ·   2024.07.02. 12:00

A helyi civilek azonnali megoldást kérnek az önkormányzattól, miután kiderült: a járdán ferdén kijelölt helyeken negyvenkilenc százalék szabálytalanul parkol, harminc helyszínen hiányoznak a parkolást jelző kötelező táblák és felfestések, illetve továbbra is több ingyenes parkolási engedélyt adnak ki, mint ahány parkolóhely összesen van a városrészben.