Alig indultak el a Szeged–Szabadka vonatok, már havibérlettel is utazhat rajtuk!

iho/vasút   ·   2023.12.05. 15:00
szerbuzsgyi_szeged

A rendszeres ingázók és a diákok számára különösen kedvező bérlettípus megvásárolható Szegeden a vasútállomás és a menetjegyiroda pénztáraiban.

A regionális menetjegyek mellett immár bérletet is válthatnak az egy hete újra üzemelő 136-os vonalon utazók. A havi bérletajánlat bevezetése a MÁV-Start távlati tervei között szerepelt, az utasigényekre reagálva és a szerb vasúttal való gyors, hatékony tárgyalássorozatnak köszönhetően már most, a Szeged és Szabadka (Subotica) közötti személyforgalom újraindulását követő első hónapban megszülethetett a megállapodás és elkészült a bérletek díjszabása is. A kialakított havibérlet a regionális Start Regio SRB ajánlatra épül. A kedvező árral népszerűbbé válhat az új összeköttetés  és az utasszám növekedését elősegítheti.

A bérletajánlat két, rendszeresen utazó célcsoport számára ajánlott és elérhető: a felnőtt ingázóknak, valamint a diák és gyermek utasoknak 25 éves kor alatt.

A szerb vasúttal megkötött kétoldalú megállapodásban meghatározottak szerint:

  • Szeged–Hajdújárás (Hajdukovo) viszonylatában a felnőtt bérlet 65 euróba (24 ezer 700 forintba), a diákbérlet 40 euróba (15 ezer 200 forintba) kerül;
  • míg Szeged és Szabadka között a felnőttek 80 euróért (30 ezer 400 forintért), a diákok pedig 50 euróért (19 ezer forintért) válthatnak havibérletet.

Az árakat a nemzetközi vasúti díjszabási szabályok alapján euróban határozzák meg, a forint áraknál a MÁV-Start által megszabott garantált árfolyamot alkalmazzák (jelenleg 380 forint/euró).

A 48 kilométeres utazási távolságot figyelembe véve a kialakított bérletárak nemzetközi forgalomban alacsonynak számítanak: az egyúti jegy árához viszonyítva a felnőtt bérlet 13, a diákbérlet nyolc utazás után már kedvezőbb.

A személyforgalom november 28-ai újraindításától kezdve a szabadkai vonatjegyek a MÁV-Start nemzetközi jegypénztáraiban, vagy – legkényelmesebb megoldásként – a jegy.mav.hu felületen érhetők el, az első adventi hétvégétől pedig immár a szegedi belföldi pénztárak és a menetjegyiroda (Szeged, Tisza Lajos körút 28–30.) teljes nyitvatartási idejében is megvásárolhatók.

A szegedi nagyállomástól Palicsig (Palić), illetve Szabadka végállomásig érvényes, teljesárú menetjegy ára 6,20 euró, ez jelenlegi árfolyamon 2356 forint. A Szeged–Horgos (Horgoš), Szeged–Bácsszőlős (Bački Vinogradi), Szeged–Hajdújárás viszonylatokon pedig 4,80 euróért, jelenlegi árfolyamon 1824 forintért lehet utazni. Gyermekek hat éves korukig díjmentesen utazhatnak, továbbá Magyarországon tizennegyedik, Szerbiában tizenötödik életévük betöltéséig féláron. A vonatokra a rendelkezésre álló helyek mértékéig kerékpárjegy is váltható két euróért a jegyvizsgálónál.

Figyelem! Az ország- és vármegyebérletek nemzetközi utazásra nem vehetők igénybe, azaz szerbiai úticél esetén az országhatárig sem érvényesek, az ilyen bérletek tulajdonosainak is utazásuk teljes hosszára érvényes menetjeggyel kell rendelkezniük! Kizárólag belföldi utazásra, Szeged és Röszke állomás közötti szakaszon utazók természetesen használhatják az ország- és Csongrád-Csanád vármegyebérleteket is. Szintén fontos, hogy a Magyarországon érvényes kedvezmények csak belföldi utazáshoz vehetők igénybe, így például a szerbiai szakaszra a nyugdíjas utasoknak is jegyet kell váltaniuk!

(Nyitóképünkön az újraindítás napján, november 28-án először érkezett meg Szegedre szerb Uzsgyival kiadott szabadkai vonat. Fotó: Vörös Attila)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek