Átadták a fertődi Esterházy-kastélyt elkerülő utat

iho/közút   ·   2019.02.22. 10:52

Az Esterházy-kastély és a Gránátos ház közötti 8518-as út nyomvonalának kiváltása során egy új, kétszer egy sávos elkerülő út épült, közel hétszáz méter hosszban, két körforgalmú csomóponttal. A Joseph Haydn utca, Béke utca, Szabadság utca kereszteződésében, a Pomogyi úton, valamint az új szakaszhoz kapcsolódóan a körforgalmak térségében háromszázhetven méter kerékpárút és huszonhat méter járda is épült. A gyalogosforgalom biztonsága érdekében három gyalogátkelőhelyet alakítottak ki. Az északi körforgalom térségében az önkormányzat fejlesztési tervei szerinti üdülőövezet védelme érdekében százötvenkét méter hosszon zajvédő fal is létesült.

A 8518-as és 8531-es utak csomópontjában a fő irány módosítása miatt ívkorrekcióra volt szükség. Kialakítottak két buszöblöt és egy gyalogátkelőhelyet, a hozzájuk kapcsolódó közvilágítással. 117 méter hosszban módosították a meglévő kerékpárutat, valamint 43 méter hosszon a járdaszakaszokat is.

A megépült útnak köszönhetően felszabadul az Esterházy-kastély előtti terület, és megvalósul a Gránátos ház közvetlen összeköttetése a főépülettel, a nehézgépjárművek pedig már nem használhatják ezt az útszakaszt. Ezáltal biztonságosabbá válik a közúti, a kerékpáros és gyalogos közlekedés a városban, valamint növekszik a lakók és a turisták komfortérzete, továbbá csökken a zaj- és légszennyezettség is.

A város szempontjából nagy jelentősége van annak, hogy a határnál kilépő forgalom el tudja kerülni a települést, így sokkal biztonságosabbá válik a közlekedés a városban.

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szerint Fertődön és környékén több kerékpárút-fejlesztés is zajlik jelenleg, így a lehetőségeket ezekhez igazítva a beruházás nem csak közútfejlesztést foglalt magába, hanem a meglévő úthálózathoz kapcsolódva kerékpárút is épült. A NIF nagy erőkkel dolgozik az M85 autóút megépítésén is.

A nettó nyolcszázötvenmillió forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából a NIF Zrt. beruházásában, hazai forrásból valósult meg a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezésében.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek