Bankkártyaméretű menetjegyeket vezetett be a MÁV-Start

iho/vasút   ·   2023.02.17. 12:00
mavstart_bankkartyajegy

A kisebb, 80x54 milliméteres jegyekkel évente tizennégy futballpálya területével egyenlő papírt spórol meg a vasúttársaság.

Az egységes kinézetű, bankkártyaméretű jegyek az eddigieknél kisebbek, gyorsabban nyomtathatók. Az új jegyeket a pénztárakban és a jegykiadó automatáknál is alkalmazza a MÁV-Start, mely éves szinten 1100 kilométernyi jegypapírt takarít meg a fejlesztéssel.

A bankkártyaméretű jegy a menetjegy, a bérlet, a kocsiosztály-különbözeti jegy, a helyjegy, a hely- és pótjegy, a kerékpár túra jegyek, a Balaton 24/72, az Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva bevezetett kedvezményes Veszprém-Balaton 2023 EKF jegy, a teljesárú és kedvezményes havi Budapest-bérletek, valamint a Budapest hetijegy jegytípusoknál elérhető. Az új jegyeken négyzetes vonalkód (Aztec-kód) könnyíti meg a kezelést.

A teljes méretű jegyek továbbra is használatban maradnak olyan termékeknél, ahol a feltüntetendő információk nem férnének el a bankkártyaméreten. A Volánbusz- és a MÁV-HÉV-termékek, valamint ezek vasúti utazással kombinált változatai továbbra is az eddigi méretben kerülnek forgalomba.

Az új méretű jegyformátumnak köszönhetően, a kisebb papírméret miatt csökken a nyomtatópapír-felhasználás, ami fontos környezetvédelemi szempontól, és éves szinten 120–130 millió forint megtakarítást jelent. A vasúttársaság ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a legkörnyezetbarátabb megoldás az elektronikus úton (Elvira vagy MÁV app) váltott jegy.

(Nyitókép forrása: MÁV-Start Zrt.)

(A tartalom megjelenését a MÁV Zrt. támogatta)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek