Bécs okos város lesz

iho   ·   2013.07.30. 18:37

Michael Häupl bécsi polgármester és Doris Bures osztrák közlekedési, innovációs és technológiaügyi miniszter megállapodást írt alá arról, hogy Bécs a következő évtizedekben okos várossá válik.

Bécs 2050-ig szóló fejlesztési tervet dolgozott ki össszhangban a 21. század kihívásaival. A klímaváltozás várható hatásait figyelembe véve elsősorban a környezetvédelem terén terveznek jelentős fejlesztéseket megvalósítani – írta az sg.hu a futurezone.at cikke alapján.

Doris Bures miniszter közölte, hogy 18 városban vannak hasonló projektek. A fővárosban a főpályaudvaron geotermikus hőt használnak fűtésre és hűtésre, továbbá egy olyan forgalmi csomópontot akarnak létrehozni, ahol vonatok, elővárosi vonalak, buszok, villamosok, repülőtéri járatok, utasok és kerékpárosok találkoznak. A miniszter hangsúlyozta: Ausztria éllovasnak számít a városokat okosabbá tevő technológiák szempontjából, legyen szó energiatakarékos épületekről, környezetbarát közlekedésről vagy intelligens áramhálózatokról. Bécs bemutatja, hogy az innovációk miként tehetnek még élhetőbbé és környezetbarátabb településsé egy várost.

A bécsi főpályaudvar eddig megnyitott részének váróterme<br>(fotó: Fritz Gergely)

Kapcsolódó hírek