Bővül a Cseh Vasutak állatkertje

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2012.10.08. 19:00
kiskep

Az utóbbi időben a cseheknél módi lett a különböző újonnan beszerzett vonatokat állatokról elnevezni, hozzácsapni a városi- vagy régió- jelzőt, s mindezt angolul. Az elővárosi forgalomban közlekedő emeletes 471-es típusú Škoda csoda így kapta a CityElefant megnevezést. Október elsején České Budějovicében adták át a plzeňi vasúti járműgyártó legújabb egyszintes vonatát, a 650-es típusszámot viselő RegioPantert, azaz a párducot.

Pár nappal korábban helyezték üzembe a lengyel PESA gyártotta 844-es típusú RegioSharkot, azaz a cápát Karlovy Varyban. Mindkét új vonat látható volt a szeptember 29-én megrendezett vasút napján Brnóban.

RegioPanter a Vasút napján Brnóban<br>(a szerző felvétele)

A dél-csehországi régióban tehát hazai gyártmányú vonatok emelik az utazási kényelem szintjét, s persze nem kevés megtakarítást jelentenek a vasúti személyszállító társaságnak. Öt csehországi kerületben (megyében) járnak majd a modern járművek, amelyek háromféle kivitelezésben kerülnek a pályákra.

Lesz ahová kétrészes kétáramnemű szerelvényt állítanak be, máshol háromrészes kétáramnemű szerelvény jár majd, és végül lesz háromrészes egyenáramú szerelvény is. Összesen tizenkilenc párducot rendelt a Cseh Vasutak, ezeket a gyártónak 2014-ig kell leszállítania, emellett az idei év végéig még öt RegioPantert állítanak forgalomba. Az október elsején átadott szerelvény a vasúttársaság tájékoztatása szerint a České Budějovice–České Velenice vonalon teljesít szolgálatot.

a RegioShark is ott volt Brnóban<br>(a szerző felvétele)

A PESA-gyártmányú 844-es típusú RegioShark motorvonat első példányával az északnyugati régió utasai találkozhatnak. Karlovy Varyban helyezték forgalomba, s a Karlovy Vary–Chomutov vasútvonalon váltja le az idejét múlt, mozdonyos szerelvényeket. A Cseh Vasutak ebből a típusból harmincegyet rendelt, ezek főleg a nyugati országrészben díszítik majd a vonalakat, de néhány cápa a kelet-morvaországi régióba, Zlín környékére is jut.

Kapcsolódó hírek