Cseh menetrend: új járatok, rövidülő menetidők és 15 százalékos jegyáremelés

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.10.29. 12:35
RJCD

A Metropolitanok júliustól már eredeti útvonalon járnak, újra megállnak Pardubicén. 

A Cseh Vasutak bemutatta a december 11-én életbe lépő menetrendet, ami több pozitív újdonságot is tartogat. Több vonalon is a pályafelújítási munkálatok befejezésének, vagy annak előrehaladásának köszönhetően csökken a menetidő a jelenlegi állapothoz képest. A belföldi járatok tekintetében a leglényegesebb javulás a déli vasúti korridoron lesz, Prága és České Budějovice között 1 óra 40 percre csökken a menetidő (most 1 óra 58 perc) az IC járatoknál, a gyorsvonatok esetében pedig 16 perccel lesz rövidebb az eljutás. Újdonság a Silva Nortica gyorsvonat, amely Prágából a bécsi Ferenc József pályaudvarig lesz meghosszabbítva, így egy új kapcsolat jön létre a cseh és az osztrák főváros között a dél-csehországi és az osztrák Waldviertel régiót érintve. Két vonatpár is lesz, az egyik naponta, a másik csak hétvégenként jár majd. 

Az éjszakai járatok bővüléséről előző cikkünkben olvashatnak, a ČD Night szolgáltatás keretén belül bevezetik a Canopus EuroNight vonatot, ami Prága és Zürich között közlekedik naponta, Drezda, Lipcse és Frankfurt érintésével. A vonat Prágából 18:25-kor indul és 9:05-re érkezik Zürichbe. Visszafelé 19:59-kor indul majd Svájcból, Prágába pedig 9:35-kor érkezik. Továbbra is marad egy közvetlen hálókocsi Zürichbe, amely Linz, Salzburg és Innsbruck felé jár naponta. Németország irányába annyi változás lesz a Berliner EC vonatoknál, hogy a 6:25-kor induló első járat végállomása a Balti-tenger partján fekvő Rostock lesz (EC 178/179-es járatpár). Rostockba 13:19-kor érkezik a vonat, 14:31-kor pedig visszaindul Prágába. 

Több pályafelújítási munkálatok befejezésének köszönhetően gyorsabb lesz az eljutás Prágából a morvaországi célállomások felé. A Luhačovicébe, valamint Česká Třebován át Brünnbe közlekedő gyorsvonatok menetideje huszonegy perccel, a Craccovia és Silesia EC-vonatok menetideje pedig 13 perccel rövidül Prága és Ostrava között. A Pendolinók kilenc perccel tudnak később indulni Prágából, csakúgy, mint az Opavan és Ostravan IC-járatok, és lényegében ugyanakkor érkeznek meg célállomásukra, mint most. Az ellenkező irányban, Morvaországból Prágába, az indulási és érkezési idők néhány perccel tolódnak, a menetidő csökkenése általában hét és tizenhét perc között van. 

Egy vonatpárral több lesz Prága és Zsolna között Olomouc és Vsetín érintésével. Még a 17:15-kor Prágából induló járat is végigmegy Zsolnáig (22:29-es érkezés), másnap 5:23-as indulással megy is vissza Prágába (10:45-ös érkezéssel). Az EC 112/113 Silesia járatokon Krakkóba, Krakkóból közlekedő közvetlen kocsik is lesznek Prágából, Prágába, amik eddig nem voltak. Ostrava és Zsolna között 5 és 21 óra között kétórás ütemben járnak decembertől a Kysučan gyorsvonatok (eddig Fatran volt a nevük). Ellenkező irányban 6:34 és 20:34 között kétóránként járnak majd a vonatok. A járatok a mostani menetrendben Zólyomig vagy Besztercebányáig közlekedtek, de Zsolna állomás teljes vágányhálózatának átépítése miatt jövőre csak Ostrava és Zsolna között járnak. Zólyom és Besztercebánya felé átzállással lehet csak eljutni. Prága és Kassa között nincs lényeges változás a jelenlegi állapothoz képest, egy nappali Pendolino és egy éjszakai EuroNight közlekedik továbbra is, eltűnt viszont a menetrendből a pénteki mentesítő Pendolino, ami most fél négykor indul Prágából és 23 óra után érkezik Kassára (visszafelé szombatonként közlekedik). 

Jelentős mérföldkőhöz érkezik a jövő évi menetrend július 1-jén, amikor is véget ér a Brno és Česká Třebová közötti vágányzár, így újra visszakerülnek a Metropolitan és Hungária EC vonatok, valamint a Vindobona railjetek eredeti útvonalukra, Pardubice állomást is kiszolgálva. A menetidő így ezeknek a járatoknak az esetében is rövidül a maihoz képest. A Brno és Prága közötti menetidő 2023 első feléhez képest 24–26 perccel 2 óra 33 percre, ellenkező irányban 21 perccel 2 óra 35 percre csökken. 

Az új menetrend bevezetésétől a ČD tizenöt százalékos jegyáremelést hirdetett a magas inflációra hivatkozva. Az áremelés minden olyan ajánlatban tükröződik, amely kilométeralapú díjszabáson alapul. Sajnos több utasbarát ajánlat is jelentősen drágul (regionális és egész hálózatra vonatkozó napijegyek, hétvégi turistajegyek). 

A Flexi alapjegy árának alakulása

távolság

jelenlegi ár

új ár

különbözet

10 km

27 CZK

31 CZK

+4 CZK

45 km

80 CZK

92 CZK

+12 CZK

100 km

163 CZK

188 CZK

+25 CZK

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek