Csemegéznek a cseh megyék

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2014.05.20. 07:45
Liberec_kiskep

A Cseh Vasutak (České dráhy) 27 millió koronás (300 millió forint) büntetést kapott a Libereci Kerülettől (megyétől) azért, mert néhány vasútvonalon még nem telepítettek új audiovizuális utastájékoztató rendszert a vonatokba. Ez a kitétel ugyanis feltétele a közszolgálati vasúti közlekedés kiszolgálásáról szóló szerződésnek.

A cseh bézék többségéből hiányzik a modern utastájékoztató berendezés<br>(fotók: a szerző)

Csehországban a regionális járatokat (személy- és sebesvonatok) az egyes kerületek rendelik meg a vasúti szolgáltatóktól, amelyekre ők az államtól kapnak keretet. A most kirótt büntetést amiatt kapta a ČD, hogy hosszú ideje nem képes teljesíteni azt a szerződésben foglalt kötelezettségét, miszerint a libereci kerület járatain új audiovizuális utastájékoztató rendszert telepítenek. Ez teljes egészében hiányzik például a Stará Paka–Lomnice nad Popelkou, vagy a Martinice v Krkonoších–Rokytnice nad Jizerou vonalon, de vannak más vasútvonalak is, ahol még mindig nem száz százalékban fedik le a járatokat új járművekkel, amelyekben már van modern utastájékoztató rendszer. A Libereci (Reichenberg) Kerületi Hivatal közlekedésügyi főosztálya nem első ízben bünteti a Cseh Vasutakat: 16 millió koronával (178 millió forint) tartozik a vasúti szolgáltató a Stadlerek (RS1) késői forgalomba állítása miatt (az új motorvonatokat a ČD sem kapta meg időben), sőt a múltban már a szerelvények késései miatt is megbüntették a ČD-t. A magas büntetés persze nem tetszik a cseh nemzeti vasúti szolgáltatónak, s egyből pert indítottak.

Ezeken a vonalakon még foghíjas a szolgáltatás a ČD részéről<br>(térkép: K-report.net)

A Cseh Vasutak azzal védekeznek, hogy a Libereci Kerülettel aláírt közszolgálatról szóló szerződésben még sincs kimondottan papírra vetve, hogy elektronikus audiovizuális utastájékoztatási rendszert kell alkalmazniuk a vonaton. Ezért ők úgy gondolják, hogy elég a papírtábla az ajtók ablakán, s a kísérőszemélyzet hangosbemondása az egyes megállók előtt. Ezt azonban nem tartja elégségesnek a Libereci Kerületi Hivatal közlekedésügyi főosztálya. A büntetéses huzavonának még koránt sincs vége, de annyi már bizonyos, hogy a ČD elkezdte beszerelni a 810-es sorozatú cseh bézékbe is a LED-kijelzős kinti utastájékoztató táblákat, és az LCD monitorokat az utastérbe.

Az új járművekben természetesen már van elektronikus utastájékoztató

Csehországban eddig nemcsak a Libereci Kerülettől kapott a ČD büntetést a közszolgálati vasúti közlekedés hiányosságai miatt, volt ilyen eset már a pilseni régióban is, ahol a Pesa RegioSharkjainak késői forgalomba állítását szankcionálták.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek