Csörgő50: jön a somoskői retróhétvége!

iho/vasút   ·   2023.10.10. 12:00
m412112_inga

Október 14-én és 15-én három M41-es retrószerelvény is dolgozni fog a 81-es vonalon.

Számos jubileumot ünnepel a magyar vasút 2023-ban: ötvenéves az M41-es sorozatú, Csörgő becenevű dízelmozdonytípus, a V43-as sorozatú Szili villamosmozdonyok és az M61-es sorozatú Nohab dízelmozdonyok hatvanévesek, az Utasellátó pedig a 75. évfordulóját ünnepli. Az idei rendezvényeken ezen járművek és az Utasellátó is kiemelt hangsúlyt kap.

Az előttünk álló hétvégén folytatódik a Csörgő50 rendezvénysorozat, melyet a magyar járműgyártás egyik remeke, az M41-es sorozatú dízelmozdonyok forgalomba állásának ötvenedik évfordulója alkalmából indított útjára a MÁV-Start.

Retrópiros és klasszikus narancsszínű Csörgők is dübörögnek majd a vonatok élén (kép forrása: MÁV-Start Zrt.)

Az október 14-ei és 15-ei program célpontja a 81-es számú vasútvonal; Hatvan és Somoskőújfalu között három különleges összeállítású, klasszikus Csörgő-vontatta szerelvény áll majd forgalomba:

  • a retrószerelvények egyike az olajzöld ingavonat, mely élén az M41 2112 pályaszámú Csörgő teljesít majd szolgálatot;
  • egy vastagcsíkos, 20-37 Bo és Bko sorozatú, lengyel gyártmányú gyorsvonati kocsikból álló szerelvény is közlekedik a hozzáillő narancsszínű klasszik M41-essel;
  • a harmadik szerelvény egy telikék 20-07-es Bhv és egy 82-28-as BDbh kocsiból áll majd, melyet szintén narancsszínű, Pielstick-motoros Csörgő továbbít.
A retróvonatok szombati menetrendje
A vasárnapi "kotta"

A programváltozás jogát a szervezők fenntartják, az esetlegesen változó információkat a MÁV-Csoport honlapján folyamatosan frissítik.

A 81-es vonali retróhétvége azonban még nem az utolsó ilyen jellegű program az éven: november 4-én és 5-én a Budapest–Esztergom (2-es) és az Esztergom–Komárom (4-es) vonalakon ünnepelhetjük retróvonatokkal az ötvenéves dízelmozdonytípust.

(Nyitóképünkön a retrófestésű M41 2112-es pózol az olajzöld ingavonattal. Kép forrása: MÁV-Start Zrt.)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek