Dögösen festenek az SBB Cargo új Vectronjai

iho/vasút   ·   2017.12.08. 16:15
400px_sbbcargo_vectron

Az SBB Cargo International a LokRoll AG lízingcég közreműködésével tizenöt évre veszi bérbe a Vectronokat, melyeket a nemzetközi teherszállításban hasznosítanak. A tizennyolc gép mindegyike egy-egy svájci város nevét és címerét viseli majd magán. Az első két, 193 461–462 pályaszámot viselő Vectron Oltent és Gallaratét képviseli. Az Egységes Európai Vonatbefolyásolási Rendszerrel (ETCS) is ellátott mozdonyok 6400 kilowatt teljesítményre és százhatvan kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességre képesek.

Elkészült az SBB Cargo International első két Vectronja. A külső dizájn egészen látványos (fotó: Siemens)

A viszonylag fiatal, 2011 óta létező vasúti teherfuvarozó vállalat egy bő éve kérte fel a Railcolor Designt a nemzetközi tehervonatok továbbítására rendelt mozdonyok külső matricázásának megtervezésére. Az eredmény pedig egészen impresszív lett. A dizájn egyaránt tartalmaz ismerős és új elemeket. Az előbbire példa az SBB Cargo kétezres évek elején bevezetett alap színtervéről ismert tűzpiros orr és kék oldal, valamint az SBB-stílusban, feketével körülvett ablakok. Új dizájnelem a világoskék alapszín, mely a fényes jövő előtt álló, fiatal cég nyitottságát és rugalmasságát hivatott jelképezni. Mivel az új gépek a Gotthárd-bázisalagút megnyitásának köszönhetően igazi „Alpok-szelídítő”, úgynevezett Alpäzähmer-mozdonyok lehetnek, a matricaminta oldalsó részén egy hegyi táj látható, melyen egy fehér vonal halad át, azt jelképezve, hogy a vasút sikerrel hódította meg a hatalmas hegységláncot – számol be a Railcolor Design.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk!Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek