Egyeskocsi-fuvarozás vagy irányvonatok?

iho/vasút   ·   2023.02.10. 15:00
rendezopalyaudvar

Az Európai Vasúti Fuvarozási Szövetség (ERFA) szerint a pénzügyi támogatásnak nem szabad ördögi körként működni.

Mivel számos ország már most is támogatja egyeskocsi-fuvarozást, vagy éppen intézkedések elfogadására készül annak támogatására, az ERFA felhívja a figyelmet azokra a lehetséges torzító mellékhatásokra, amiket ez a gyakorlat a vasúti áruszállítási ágazatban okozhat. Az ERFA szerint támogatni kell az egyeskocsi-forgalmat, de úgy, hogy az egészében támogassa a modális váltást és a növekvő vasúti áruszállítási volument.

Az Európai Vasúti Fuvarozási Szövetség főtitkára, Conor Feighan arra figyelmeztet, hogy látni kell a fától az erdőt abban az értelemben, hogy az egyeskocsi-fuvarozás pénzügyi támogatását nem szabad nagyon célzottan és egyértelműen garantálni, nehogy az irányvonatok (blokkvonatok) mennyisége mesterséges módon átkerüljön a támogatott egyeskocsi-forgalomba, mivel ez nem lenne elfogadható.

Ausztria és Franciaország például már jelenleg is támogatja az egyeskocsi-szállítást. Előbbi országban a támogatás tonna/kilométerenként történik, Franciaországban pedig műveletenként nyújtják a pénzügyi segítséget. A szakember szerint utóbbi a helyes út, különösen a szolgáltatási termék támogatásáról Németországban zajló megbeszélésékre tekintettel. Ez azért van, mert a műveletek finanszírozása támogatja az utolsó mérföldes műveleteket, különösen a kevésbé használt iparvágányok esetében.

Az ERFA-főtitkár úgy véli, ezen túlmenően a pénzügyi támogatás nem irányulhat a hosszútávú fuvarozásra, mivel az ilyen hozzájárulás hosszabb távokon is olcsóbbá teheti az egyeskocsi-fuvarozást, ami azt jelenti, hogy közvetlenül versenyezhet a támogatást nélkülöző irányvonat-forgalommal. Ilyen esetben csak az egyik termékről a másikra való átterelés történik – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek