Egyeztetés a közszolgáltató szektor béreiről

MTI   ·   2013.02.21. 18:17

Az idei keresetfejlesztésről egyeztetettek a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) érdekkörébe tartozó állami vállalatok szakszervezetei, az NFM államtitkára, valamint a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének (Stratosz) ügyvezetője – közölte a Liga Szakszervezet csütörtökön.

A hulladékgazdálkodás, a Posta, a BKV, a Volán, a vasút, a vízművek, a villamosenergia-ipar, a légiközlekedés területéről jelen lévő szakszervezetek szerint a keresetnövekedésnek meg kell haladnia az infláció mértékét. A résztvevők tájékoztatták az államtitkárt a szektorban dolgozók súlyos helyzetéről, így a tartós reálkereset csökkenésről.

Csuport Antal, a Stratosz ügyvezető igazgatója szerint – elsősorban a közüzemi dolgozók pályaelhagyásának elkerülése érdekében – támogatható egy infláció közeli béremelési törekvés. A konkrét értéket a szektor (és vállalatok) reálhelyzetének kell meghatároznia – hangsúlyozták.

A közleményben a Liga idézi Fónagy János államtitkárt is, aki elmondta: amennyiben a szociális partnerek a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumán egy infláció közeli, konszenzusos emelési javaslatot terjesztenek a kormány elé, azt a tárca figyelembe fogja venni.

A közlemény szerint a mintegy háromórás megbeszélésen felmerült egy közüzemi szektoriális érdekegyeztető fórum létrehozásának gondolata is, amely egy háromoldalú konzultációs testület lenne. Ezen a fórumon a Stratosz, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az állami tulajdonú vállalatok szakszervezetei egyeztetnének a közszolgáltató szektort közvetlenül érintő gazdasági tárgyú kormányzati döntésekről. A szektor különállását a megbeszélés résztvevői szerint az adja, hogy a közüzemi, állami tulajdonú vállalatoknál egyfajta korlátozott versenyhelyzet van, miközben szektor a munkavállalói nem közalkalmazottak – olvasható a közleményben.

Kapcsolódó hírek