Éjszakai járatok Budapesten: változik a menetrend a kijárási tilalom miatt

iho   ·   2020.11.12. 09:00
00_bkk_ejszakai_jrat_kijarasi_tilalom

Az éjszakai járatok vonalán új menetrendet vezet be a BKK a belvárosi szakaszok sűrűbb lefedettségét biztosító járatindulások kiiktatásával.

A Magyar Kormány az elmúlt napokban új járványügyi intézkedéseket jelentett be a koronavírus második hulláma miatt. A kormányzat november 3-án a közösségi közlekedési járatok csúcsidei sűrítését rendelt el, november 10-én későn este megjelent rendeletében pedig kijárási tilalmat rendelt el Magyarországon minden nap 20 órától másnap hajnali 5 óráig.

A BKK a nappali közösségi közlekedési járatokat a kijárási korlátozásoktól függetlenül változatlan menetrendi kínálattal indítja tekintettel arra, hogy a folyamatos munkarendben – azaz nem nappal 8 és 16, vagy 9 és 17 óra között – dolgozók munkahelyre történő eljutását, illetve hazajutását biztonságosan lehetővé tegye a járvány idején is. A Budapesti Közlekedési Központ a következő időszakban folyamatosan vizsgálja a járatok kihasználtságát és azt, hogy az utazási igények jó kiszolgálása érdekében milyen közlekedésszervezői intézkedéseket szükséges még megtennie.

Módosul ugyanakkor az éjszakai járatok közlekedése november 13-ától, péntektől a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összhangban. Minden járat továbbra is közlekedik, új menetrendjük szerint azonban Budapest belső területén 15 percenként indulnak a buszok, a külsőbb kerületek központja, illetve a nagyobb lakótelepek felé tartó járatok 30 percenként, az ezeken túli külső területek felé közlekedők pedig 60 percenként követik majd egymást. Az éjszakai járatok új menetrendje rövidesen elérhető lesz a BKK weboldalán.

A Magyar Kormány által november 3-án elrendelt csúcsidei járatsűrítésekkel kapcsolatosan a BKK korábban már közölte: eddig és ezután is mindent megtett, illetve megtesz azért, hogy biztonságossá tegye a közösségi közlekedési szolgáltatást a fővárosban utazók számára. A BKK járatai a járványügyi védekezésekkel összhangban már szeptember óta maximális kapacitással közlekednek és a reggeli időszakban is a szokásosnál sűrűbb menetrend szerint indulnak, hosszabb idősávban, egészen reggel 9 óráig biztosítva a csúcsidei járatsűrűséget többek között a teljes metróhálózaton, a nagykörúti, a kiskörúti villamosvonalakon, a budai fonódó villamoshálózaton, valamint a Rákóczi úti buszvonalakon.

A kormányrendeletben meghatározott, 15 és 19 óra közötti délutáni csúcsidőben a BKK a lehetséges legtöbb jármű forgalomba állításával fokozatosan sűríti a legkihasználtabb járatait az M3 és az M4 metró, az 1-es, a 4-es, a 6-os villamos vonalán, a budai fonódó villamoshálózaton, a Rákóczi úti tengelyen közlekedő buszjáratok és további, nagy kerületközpontokat, lakótelepeket kiszolgáló járatok (így a 9-es, a 23-as, a 31-es, a 32-es, a 85-ös, a 95-ös, a 105-ös, a 151-es, a 159-es busz, valamint a 76-os és a 79M trolibusz) vonalán.

Jegy- és bérletértékesítő helyeket érintő változások

A járványügyi intézkedésekhez kapcsolódóan változik a BKK jegy- és bérletpénztárainak nyitvatartása is: a pénztárak mindennap egységesen 5:30 és 19 óra között tartanak nyitva, ez alól csak a Corvin-negyednél található konténerépületben elhelyezett pénztár képez kivételt, amely hétfőtől péntekig 6 és 18 óra között várja a vásárlókat. A BKK összes ügyfélközpontja 7 és 19 óra között tart nyitva, kivéve a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren található ügyfélközpontokat, amelyek átmenetileg bezártak.

Díjmentesen utazhatnak az egészségügyben dolgozók – a díjmentes utazási lehetőség feltételei

A Magyar Kormány november 10-én megjelent rendeletével összhangban november 11-étől a helyi és a helyközi járatokon, így a BKK járatain is díjmentesen utazhatnak az egészségügyi dolgozók, illetve a koronavírus elleni védekezésben közreműködő orvos- és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók.

A díjmentes utazásra való jogosultságot az alábbi dokumentumokkal kell igazolni jegy- és bérletellenőrzés során:

  • az egészségügyi dolgozóknak – a személyazonosságuk igazolására alkalmas okmány mellett – a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást kell bemutatniuk, amelyet az munkahelyéül szolgáló egészségügyi intézmény állít ki,
  • az orvos- és egészségtudományi képzésben résztvevő hallgatóknak pedig a hallgatói jogviszonyt tanúsító igazolvány mellett az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított, a november 10-én megjelent kormányrendeletben található igazolást szükséges megmutatniuk.

Az említett igazolás a letölthető kormányrendelet utolsó oldalán található.

A BKK a díjmentes utazási lehetőség igénybevételéhez átmenetileg, november 17-éig elfogadja az egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személyek részére kiállított, az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolványt, ideértve a szakmai kamarai tagsági kártyákat is. Arra kérik az egészségügyi dolgozókat, hogy utazáskor mindig tartsák maguknál a felsorolt dokumentumokat, amelyek az ingyenes utazás feltételei. A díjmentes utazás a rendelet visszavonásáig vehető igénybe.

Amennyiben a fent leírtak szerint díjmentes utazásra jogosult egészségügyi dolgozó, illetve hallgató érvényes bérlettel, vagy egyéb díjtermékkel rendelkezik, annak árát a BKK kezelési költség felszámítása nélkül időarányosan visszatéríti. Ehhez méltányossági kérelmet kell benyújtani, amelyre jelenleg kizárólag személyesen, a BKK ügyfélközpontjaiban, illetve a Központi ügyfélszolgálaton van lehetőség. Azt is kéri a BKK az egészségügyben dolgozóktól, hogy lehetőség szerint méltányossági kérelmüket az adott díjtermék érvényességi ideje alatt nyújtsák be, azaz addig keressék fel ügyfélközpontjaikat, amíg a bérletük érvényessége tart. Függetlenül attól, hogy az ügyfél mikor nyújtja be a kérelmet, a visszatérítendő összeget időarányosan az ingyenes utazási jogosultság megszerzésének első napja – azaz november 11. – alapján állapítják meg.

A méltányossági kérelemhez csatolni kell az őket foglalkoztató egészségügyi intézmény által kiállított igazolást, továbbá az ügyintézés során le kell adni a megvásárolt díjterméket, bérletet is. Ha az ügyfél mobiljegyet használ, annak érvényességét felfüggesztik. Az egészségügyi dolgozók által benyújtott méltányossági kérelmeket soron kívül kezelik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

A Volánbusznál is életbe lép az új menetrend

iho/közút   ·   2023.12.06. 18:00

A közlekedési társaság számos menetrendi módosítást, korrekciót vezet be országszerte december 10-étől, elsősorban a munkába és iskolába járás lehetőségeinek, a hétvégi időszak utazási igényeinek javítása, valamint a vasúti és autóbuszos kiszolgálás megfelelő összehangolásának érdekében.