Elindulnak az első magán-intercityk Romániában

iho/vasút   ·   2024.10.20. 08:30
ns_dm90_buffel

A Ferotrans magánvasút vonatai Bukarest és Jászvásár (Iași), valamint Szucsáva (Suceava) között fognak közlekedni napi két-két alkalommal.

A Ferotrans TFI decemberi 15-ei menetrendváltástól forgalomba álló járatai az első olyan intercityk lesznek Romániában, amiket magánvasút közlekedtet. A vonatok ráadásul rövidebb menettartamot fognak kínálni, mint a román nemzeti vasút CFR ugyanazon útvonalakon közlekedő szerelvényei – számol be a Maszol.

A vasúttársaság azt is bejelentette, hogy nyáron a román tengerpartra is indít majd intercityket.

Romániában 1995-ben hívták életre az intercity-szolgáltatást. A vonatok bizonyos pályaszakaszokon száznegyven kilométer per óra sebességgel is haladhattak, az évek alatt viszont annyira leromlott a vasúti infrastruktúra állapota, hogy 2014 és 2022 között egyáltalán nem közlekedtek az országban intercityk, mivel a szerelvények nem tudták volna teljesíteni a vonatkategória számára előírt minimális átlagsebességet.

A CFR jelenleg Bukarest és Brassó, Kolozsvár, Temesvár, Arad, Konstanca, Szucsáva és Jászvásár között közlekedtet IC-járatokat, nagyrészt hosszabb menettartammal, mint harminc évvel ezelőtt – írja a Club Feroviar.

A Ferotrans a nyáron csapott le azokra a használt, izraeli IC3-as dízelmotorvonatokra, amiket a MÁV-Start tervezett beszerezni. A társaság előzőleg 2017-ben vásárolt be dízelmotorvonatokból, akkor a holland nemzeti vasút NS 3400-as sorozatú, Buffel („bivaly”) becenevű, DM90-es szerelvényeiből vett meg közel ötvenet, majd állított forgalomba a Bukarest–Jászvásár viszonylaton.

(Nyitóképünkön a Ferotrans Buffeleinek egyike, még Hollandiában, az NS színeiben. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek