Először szállíthat járműveket Törökországba a Stadler

iho/vasút   ·   2019.08.29. 12:00
400px_stadler_eurodual_ujabb

A napokban bejelentett beruházás alkatrészellátást és nyolcévnyi teljeskörű karbantartást is magában foglal. Törökország első duálüzemű mozdonyait spanyolországi, a Valencia melletti Albuixech-ben található Stadler Rail Valencia (korábban Macosa, majd Vossloh Espana néven üzemelő) mozdonygyárában fogja megépíteni a Stadler. A Körfez Ulaştırma 2021-ben veheti át a gépeket – számol be a Railway Gazette.

Először szállíthat járműveket a Stadler Törökországba: a Körfez Ulastirma magán-vasúttársaság hét EuroDual-mozdonyt vásárolt (illusztráció: Stadler Rail)

Az EuroDual-mozdonyok huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó árammal táplált felsővezeték alatt 6150 kilowatt teljesítményre lesznek képesek, dízel-villamos üzemben az erő azért jóval alacsonyabb: 2800 kilowatt. A hat hajtott tengelynek (Co’Co’ tengelyelrendezés) és a korszerű tapadásbefolyásoló rendszernek köszönhetően azonban kiemelkedő, ötszáz kilonewton vonóerőt tudnak majd produkálni. Ezáltal akár kétezer tonnás szerelvényeket is vontathatnak, akár meredek emelkedőn felfelé is, javítva a vasúttársaság szállítási hatékonyságát.

Törökország 2017-ben liberalizálta a vasúti árufuvarozási piacot, az év decemberében a Körfez Ulaştırma lett az első olyan magán-vasútvállalat, mely tehervonatokat közlekedtethet. Az elsősorban az anyacég vasúti olajszállítási tevékenységének teljes kiaknázására létrehozott társaság az elmúlt bő két és fél év alatt hárommillió tonna árut fuvarozott.

A cég nemrégiben vett használatba öt új, hazai gyártású Wabtec-Tülomsaş PowerHaul dízelmozdonyt, megduplázva a török nemzeti vasút TCDD-től bérelt másik öt PowerHaul-gépből álló flottát.

A Railfreight.com arról ír, hogy a Stadler Valencia által kifejlesztett és gyártott újgenerációs hattengelyes mozdonyokból a török üzletet is beleszámítva eddig már hetvennégyet rendeltek meg különböző társaságok.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek