Épülnek a kínai szerelvények a Leo Expressznek

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.06.06. 12:00
leo__01

Végre megmutatta a Leo Express, hogy milyen lesz az első kínai gyártmányú vonat, amelyik Csehországban fut majd. Nem is olyan sokára érkezik az első három szerelvény a velimi tesztpályára. A Leo Express és a CRRC kínai járműgyártó vállalat közös fejlesztéséből jött létre egy teljesen új vasúti jármű, ami többáramnemű lesz, valamint úgynevezett „hybrid-ready” szerelvények lesznek, ami azt jelenti, hogy Közép-Európa minden országában képesek lesznek közlekedni.

A képre kattintva galéria nyílik (fotók: Leo Express, zdopravy.cz)

Az első három szerelvény az idei év derekán, azaz már nemsokára meg kell, hogy érkezzen valamelyik európai kikötőbe, ahonnan szárazföldön szállítják majd Csehországba, a velimi tesztpályára, ahol a szükséges engedélyeztetési eljárás veszi kezdetét. A Leo Express egyelőre azt mondja, hogy a kínai szerelvényeket a németországi és a lengyelországi járatokon vetik majd be. A vasúti járművek építésében egyébként cseh alvállalkozók is részt vesznek, a cseh termékek, alkatrészek körülbelül a szerelvények 20 százalékában lelhetők fel. A szerelvények utastere még nem készült el, így igazából csak a külső külalak ismert, de annyit elárultak, hogy a gasztronómiai szolgáltatásokat nyújtó rész egy új koncepció alapján készül el. A vonatok alacsonypadlósak, a jelenkor minden kényelmi követelményeinek megfelelnek, lesz bennük többcélú tér is, valamint a Leónál ismert mindhárom komfortosztály is. A vonatok a Leo Express eddigi legismertebb ismertetőjelét, a fekete színt kapják.

A Leo Express és a CRRC kínai járműgyártó három plusz opcionálisan további harminc szerelvényre írt alá szerződést több mint ötmilliárd korona (62,5 milliárd forint) értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek