Felmondták a BKV kollektív szerződését

iho/közút   ·   2011.12.01. 10:31

A Fővárosi Közgyűlés utasítására és a BKV Igazgatóság ezt megerősítő döntése alapján a BKV november 30-i hatállyal felmondja kollektív szerződését.

A kollektív szerződés (KSZ) 15/a pontja értelmében a KSZ-t bármelyik fél három hónapos határidővel felmondhatja írásban, melyben a felmondás okát is közölni kell. Ennek megfelelően dr. Várszegi Gyula, a BKV vezérigazgatója a 2010. január 19. napján megkötött határozatlan időre szóló kollektív szerződést három hónapos határidővel 2011. november 30-án felmondta, és a felmondást megküldte a BKV szakszervezeteinek.

A felmondás indoklásában az szerepel, hogy a KSZ olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek a BKV kiélezett anyagi helyzete, a működés finanszírozásának hiánya miatt nem tarthatóak fenn. Illetve tartalmaz olyan juttatásokat is, amelyek a BKV gazdasági erejét meghaladják, és teljesítménnyel alá nem támasztott költséget jelentenek.

A BKV célul tűzi ki, hogy a hatályos KSZ-nél korszerűbb, a bekövetkező munkajogi változásokhoz is igazodó új kollektív szerződést kössön.

Kapcsolódó hírek