Felújítanák a Belgrád–Zágráb vasúti folyosót

iho/vasút   ·   2018.03.15. 18:45
400px_hz_tehervonat

A szerb és a horvát kormány a napokban írt alá egyetértési megállapodást a 412 kilométer hosszú vonal rekonstrukciójáról. A szerb miniszterelnök-helyettes és közlekedési-infrastruktuális miniszter, Zorana Mihajlović a megegyezés kapcsán elmondta: a projektdokumentációt még idén elkészítik, a várhatóan két-három évet igénybe vevő munkálatok pedig jövőre meg is kezdődhetnek. A nagyprojekt után a vasúti pálya alkalmassá válik a százhatvan kilométer per órás üzemi sebességre, amelynek köszönhetően a két főváros közötti jelenlegi hét és fél órás menetidő mindössze bő három órára csökkenhet – jelenti az International Railway Journal.

A szerb főváros, Belgrád és a horvát főváros, Zágráb között újulhat meg 412 kilométer hosszan a vasúti pálya (fotó: Tevan Imre)

A Railway Gazette információi szerint Szerbia és Horvátország közösen pályázik európai uniós támogatásra, jóllehet Szerbia nem EU-tag. A horvátok azonban uniós tagállamként használhatják az uniós kohéziós alapot, mivel a Zágrábot Belgráddal összekötő vasútvonal a transz-európai TEN-T vasúti hálózat X-es számú folyosójának részét képezi. A vonal 296 kilométeres horvátországi szakaszának egy része uniós támogatást felhasználva már megújult. A további felújításhoz körülbelül egymilliárd euróra lesz szüksége Horvátországnak. A Szerbiában található, 116 kilométeres szakasz rekonstrukciója nagyjából 250 millió euróba (bő 78 milliárd forintba) kerül, ez kilométerenként 2,16 millió eurót, vagyis körülbelül 675 millió forintos költséget jelent.

A beruházás könnyen jobb alternatívát kínálhat a Nyugat-Európa és a Balkán között közlekedő tranzittehervonatok egy részének, mint a kínai hitelből, jelenleg 700 milliárd forintra taksált költséggel felújítandó Budapest–Belgrád vasútvonal. Ráadásul a horvát–szerb útvonal a tervek szerint 2021-re már el is készülhet, legalább két évvel hamarabb, mint a magyar–szerb projekt, ami jelentős helyzeti előnyt nyújthat déli szomszédainknak.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek