Fizetésük ötödét elveszíthetik a BKV-sok

iho/közút   ·   2011.11.29. 09:53

Havonta 37 ezer forintot bukna jövőre egy BKV-dolgozó a kollektív szerződés menedzsment szándékai szerinti módosításával – derült ki a Népszava birtokába került előzetes, belső számításokból. Ez azt jelenti, hogy egy eddig havi átlagosan 202 ezer forintos nettó bérért dolgozó BKV-alkalmazott jövedelme csaknem ötödét – 18 százalékát – elveszítheti, vagyis csak 165 ezer forintot vihetne haza.

Ezzel és a pótlékok csökkentésével a BKV a mintegy 12,2 ezer munkavállalóján 2012-ben összesen 5,05 milliárd forintot takarítana meg. A kollektív szerződés (ksz) módosításával a jövőben csak annyi juttatás és jövedelem jár majd mindenkinek, amennyit a munka törvénykönyve (Mt.) megenged. Márpedig a BKV-sok, illetve érdekképviseleteik az elmúlt években több olyan juttatást harcoltak ki, melyek többet nyújtanak az Mt.-ben rögzítetteknél. Ezek a „speciális elemek” beépültek a dolgozók bérébe, így ez nem „prémium”, hanem a mindenkori bérmegállapodás része volt a BKV-sok számára.

Így a ksz módosítása már önmagában csökkentené a BKV-sok a nettó alapbérét, hiszen a „speciális elemek” nélkül eleve havi 10 ezer forinttal kevesebbet vinnének haza. Így megszűnne a dolgozók helyett fizetett nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulás összesen 14 ezer forintja, a 6 ezer forintnyi étkezési hozzájárulás, gépjárművezetőknél a 3 ezer forintos gázolaj-megtakarítás, valamint az év végi „pulykapénz” havi 3750 forintja és a 200 forintos beiskolázási támogatás is – írja a napilap.

Megkurtítanák a pótlékokat is, ha azok meghaladják az Mt. által előírtat. Ez a 37 ezer forinton felül újabb havi mintegy 6 ezer forint jövedelemcsökkenést jelentene sok BKV alkalmazottnál. Nemcsak a dolgozók járnának rosszul: a központi költségvetés 488 millió forint társasági adótól és 397 millió forint járuléktól esne el. Ráadásul ez a jövedelemcsökkenés még a jelenleg hatályos Mt.-hez viszonyít, miközben januárban már új, ennél is kedvezőtlenebb munkajogi kódexet alkalmazna a kormány. A javaslat vitáját a héten kezdi meg az Országgyűlés – áll a cikkben.

A BKV menedzsmentje egyébként közös megegyezéssel módosítaná a ksz-t, amiről az érdekképviseletek hallani sem akarnak. Ha pedig a cég egyoldalúan felmondja a szerződést, januárban sztrájk lehet a közlekedési cégnél – tudatta Gulyás Attila, az egyik érdekképviselet, a VTDSZSZ elnöke a Népszavával. Bár a módosításról a hivatalos tárgyalások még el sem kezdődtek, a dolgozók között hatalmas az ellenállás. A szakszervezetek már akkor tiltakoztak, mikor október végén a BKV igazgatósága elfogadta a tízpontos megtakarítási programot.

A sztrájkfenyegetés nyomásgyakorló hatását ugyanakkor csökkenti a sztrájktörvény tavaly decemberi módosítása, amely – éppen a Fidesz munkástagozatának elnöke, Kontur Pál javaslatára - a közüzemi szolgáltatók esetében gyakorlatilag ellehetetlenítette a munkabeszüntetést. Január óta az elégséges szolgáltatásról való megegyezés nélkül nincs mód a sztrájkra, a munkaügyi bíróságokon pedig rendre „elvéreztek” a szakszervezeti kifogások, így idén nem is volt az ágazatban munkabeszüntetés.

A ksz-módosítást egyébként a BKV egyik igazgatósági tagja, a hamarosan a közlekedési cég 100 százalékos tulajdonosává váló, szintén fővárosi tulajdonú Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója, Vitézy Dávid javasolta, a vezető testület pedig 5:1 arányban megszavazta a végrehajtás előkészítését. A tíz pont egyike alapján elbocsátások is valószínűsíthetők, mivel december 15-ig felül kell vizsgálni „különösen az adminisztratív és irányító apparátus” létszámát. Egy másik pont a BKV ingatlanvagyonának esetleges értékesítését is felveti – emlékeztetett a Népszava.

Kapcsolódó hírek