Folyamatosan bővítik ki a 67-es főutat

iho/közút   ·   2019.12.16. 12:00
400px_67esut

A fejlesztésnek köszönhetően az eddigi kétszer egy sávos szakaszon alkalmazható kilencven kilométer per óráról száztízre nőtt az engedélyezett sebesség, gyorsabban és biztonságosabban lehet megközelíteni Kaposvárt a Balaton és az M7-es autópálya irányából. Ezzel a somogyi megyeszékhely bekapcsolódik az ország közúti vérkeringésébe.

Kaposfüred és a látrányi elkerülő között, 33,2 kilométer hosszan vált kétszer két sávossá a 67-es főút (fotók: NIF Zrt.)

A 67-es főút kibővítésének első ütemében a Kaposfüred és a látrányi elkerülő közötti 33,2 kilométeren jött létre kétszer két sávos út, melyből több mint húsz kilométer új nyomvonalon vezet. Ez a szakasz a településeket elkerüli, majd a települések között visszatér a régi 67-esre. Ezeket a szakaszokat a későbbiekben szélesítik ki kétszer két sávossá, továbbá akkor fogják megerősíteni a burkolatot is tizenegy és fél tonnás terhelésűre.

Az elmúlt másfél hónap során hajtották végre a főút Kaposfüred és Somogyaszaló észak közötti, három és fél kilométer hosszú szakaszának bővítését, továbbá elkészültek a Somogyaszalót elkerülő úton a Deseda-patak és a Varga-bónyi árok feletti felüljárók.

A fejlesztésnek köszönhetően az engedélyezett sebesség is nőtt, száztíz kilométer per órára

A főút fejlesztése nem áll meg: a második ütemben a kaposfüredi elkerülőszakasz bővül ki kétszer két sávra, 3,3 kilométer hosszon. Az építési és környezetvédelmi engedélyek már rendelkezésre állnak, a tervező elkészítette a kiviteli tervet, és már zajlik a beruházáshoz szükséges területek megszerzése is. A kivitelezés várhatóan 2020 második felében kezdődhet meg. A harmadik ütemben a régi látrányi elkerülő bővítése következik, 9,9 kilométer hosszon. A beruházás környezetvédelmi és építési  engedélye már megvan, a kiviteli tervek jövő év elejére készülhetnek el. A munkálatok 2020. utolsó negyedévében kezdődhetnek meg.

A nettó 65,7 milliárd forint értékű fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg, európai uniós finanszírozással. A kivitelezést a Strabag Építő Kft., a Strabag AG és a Soltút Kft. által alkotott S+S R67 Konzorcium végezte.

Az R67-es gyorsforgalmi út az M7-es autópályához nyújt közvetlen elérést Kaposvár számára

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek