Forgalomba állt a negyedik szlovák Kiss is

Korcsmáros Gábor   ·   2024.08.05. 08:40
Kiss4

Pozsony és Trencsén, illetve Érsekújvár között fog ingázni a kétszintes szerelvény.

Már a negyedik 561-es sorozatú, kétszintes Stadler Kiss villamos motorvonat is forgalomba állt a ZSSK vasúttársaságnál. A csehországi Velim melletti tesztpályán még tavaly balesetet szenvedett vonatot alapos átvizsgálás és javítás után, augusztus 2-án sikerült először menetrend szerinti járaton szolgálatba állítani. Úgy, mint három másik testvére, a negyedik Kiss is a Pozsony és Trencsén, illetve a Pozsony és Érsekújvár közötti vasútvonalon fog közlekedni.

Eddig a három, 2024 februárjában átvett, Stadler által gyártott Kiss szerelvény több mint 372 ezer kilométert futott, egy szerelvény napi átlagos futása 726 kilométer. Eddig összesen 1,3 millió utast szállítottak az emeletes szerelvények, ami azt jelenti, hogy napi átlagban körülbelül tízezer embert vittek célba.

A szlovák Kisseknek első osztályú szakasza is van (fotók: ZSSK)

 

A szlovák személyszállító vasúttársaság 76 millió 950 ezer euróért vásárolt négy nagykapacitású, kétszintes villamos motorvonat-szerelvényt, amit a nyugat-szlovákiai régió legfrekventáltabb vasútvonalain vetnek be. Az új vonatok maximális sebessége 160 kilométer/óra, lényegében ugyanolyan paramétereik vannak, mint a mi Kiss szerelvényeinknek, tehát lesz wifi, modern utastájékoztató- és kamerarendszer, automatikus utasszámláló. Tizenöt kerékpár fér majd el a vonaton, és a Škoda Transportation által gyártott emeletes ingavonatokkal ellentétben ezeken lesz egy harminc férőhelyes első osztályú szakasz is. A vonat összesen 611 utas befogadására alkalmas: az első osztályú üléseken felül 552 ülőhely van a másodosztályú szakaszon, plusz még huszonkilenc lehajtható ülés.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek