Futár, kis lépésekkel

Kemsei Zoltán   ·   2013.09.04. 14:01
00

Az önmaguk által megszabott határidőhöz (szeptember vége) még szűk egy hónap hiányzik. Nézzünk hát körül, hogy is áll a Futár-program a BKK-nál?

A megállóhelyi oszlopok állnak, azok kijelzői is működőképesek. Nem kis derültséget keltett ugyanis az utasok között, amikor nyáron a Keleti pályaudvar melletti kijelző egy, a város átellenes pontján levő csomópont menetrendjét mutatta – a szoftverteszt zajlott, a felületes szemlélő vélte csupán hibának. Az éles teszt az augusztusi vágányfelújítások idején jól vizsgázott: az adott környék forgalmi változásait, a pótlóbuszokra átszállást korrekten közölték a kijelzők. Az utasoknak azonban még hozzá kell szokniuk, érdemes felfelé nézelődni a megállókban.

A Futár hirdetőtáblája a Határ úton<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a külön nem jelölt képeket a szerző készítette)

„Megtanult beszélni” azonban a fővárosban közlekedő összes (141) trolibusz, és az autóbuszok többsége. Ez utóbbiaknál a használtan beszerzett Mercedes Citaro (LYH-xxx rendszámcsoport) és a szóló Volvo autóbuszokon nem találkozhatunk még ezzel az utastájékoztatással, azonban még a legöregebb Ikarus 260-as és 280-as autóbuszokon is működik a fedélzeti, automatikus hangbemondás. Néhány busz, amelyen a belső vizuális kijelzők ezt megengedik, a végállomáson az indulásig hátralevő időt is mutatja.

Garázshírek szerint még augusztus elején kezdtek volna hozzá a villamosok futárosításának. Szerkesztőségünk információi szerint ez a gyengeáramú rendszer kompatibilitási problémái miatt csúszott, ám szeptember legelején szemfüles fotósunk már találkozott az 1-es vonalon közlekedő kísérleti szerelvénnyel. A sikeres próbaüzemek után már nincs akadálya, hogy az ősz elején az összes, mind a 612 villamost is felszereljék.

Oszlopállítás Budagyöngyénél 2013 tavaszán. A fáktól lehet majd látni – nem az erdőt – a táblát?<br>(fotó: Fábián Attila)

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek