Hajógyárból vasúti gyár?

iho/vasút   ·   2024.06.26. 09:00
wartsila

Az MSC megvenné a Wärtsila korábbi trieszti üzemét, olasz szakszervezetek azonban arra panaszkodnak, hogy a hajómotorokat gyártó finn cég akadályozza az akvizíciót.

A globális hajózási társaság célja, hogy az adriai-tengeri létesítményben vasúti gyártóüzemet alakítson ki, ennek érdekében tárgyalásokat folytat a Wärtsila részvényeinek tulajdonosaival. A trieszti üzemét 2022-ben bezáró finn vállalat nemrégiben azt jelentette be, hogy ösztönzőket kapnak azok az egykori munkavállalók, akiket az ügylet befejezését követően az MSC venne át. A tárgyalásokban részt vevő három olasz szakszervezet (Fim, Fiom, Uilm) viszont nem tartja kielégítőnek, hogy az ösztönzők pontos mértékét nem tették közzé, úgy vélik, a Wärtsila álláspontja nem teszi lehetővé a tárgyalások előrehaladását. Ezért arra kérik a finn céget, hogy ne folytasson egyoldalú kezdeményezést és folytassa a tárgyalásokat.

Az idő viszont most kulcsfontosságú, mivel a Wärtsila korábbi alkalmazottai számára létrehozott úgynevezett elbocsátási alap június végén várhatóan lezárul. A szakszervezetek így arra kérik a vállalatot, hogy legalább egy hónappal hosszabbítsa meg a programot és ne bocsássa el végleg az egykori dolgozókat.

Az MSC februárban jelentette be, hogy megvenné a trieszti kikötőben található üzemet, majd vasúti teherkocsikat és forgóvázakat gyártó egységet alakítani ki belőle. Az óriáscég szerint évente ezer új járművet és háromezer új forgóvázat tudnának előállítani. Az MSC azt tervezi, hogy a Wärtsila körülbelül 280 korábbi dolgozóját venné fel a fokozatosan következő három év során. A beruházás összesen százmillió eurót (jelenlegi árfolyam alapján hozzávetőlegesen 40 milliárd forintot) kóstál. Hamarosan kiderül, hogy az új fejlemények bármilyen szinten akadályozzák-e a projekt előrehaladását – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek