Használt német IC-kocsikat szerzett be a BDŽ

iho/vasút   ·   2024.05.28. 14:15
db_ickocsi

A bolgár nemzeti vasút a DB hetvenhat jó állapotú, IC1-es távolsági járművére csapott le.

A megállapodásra még márciusban került sor. Az első tizenkilenc kocsit a napokban szállították át új honukba – a transzportról a hétvégén megjelenő júniusi Indóház is beszámol. A többinek az eredeti tervek szerint június elején kellene Bulgáriába érkeznie, de ezek valószínűleg késni fognak valamelyest.

A német vasúttársaság által szanált, több európai vasúttársaságnak azonban még bőven fejlesztési potenciált jelentő IC1-es kocsikból nemrégiben az osztrák ÖBB is beszerzett harminchármat, a járműveket a bécsi központú Leo Mobility Management GmbH-tól lízingelik – számol be a Railvolution.

Az UIC Z szabványnak megfelelő, 26,4 méter hosszú, Bpm sorozatú kocsikat 1979–1985 között gyártották a németországi intercity-forgalomhoz. A akár kétszáz kilométer per órás sebességre engedélyezett járművek utolsó ütemezett nagyjavítására 2018–22 között került sor, és 2023 decemberéig voltak szolgálatban a német vasúthálózaton. Ezekkel a korszerűsített, a szállítást is beleértve 15,4 millió euróért beszerzett kocsikkal a BDŽ a gördülőállományának több mint húsz százalékát modernizálja, és a Szófiából Várnába, Burgaszba és Ruszéba vezető legforgalmasabb útvonalakat fogja kiszolgálni. A bolgár közlekedési minisztérium szerint ez az akvizíció a bolgár vasutak reformjának első látható lépése, és választ ad a mobilitási igényekre.

Visszatérve az árra, egy használt, de minden igényt kielégítő DB IC-kocsi 80 millió forintnál is kevesebb euróba fájt a bolgároknak. Mi, Szolnokon, amíg volt rá pénz és kapacitás, kínlódva, az egyéb járművek karbantartását hanyagolva, a tervcéloktól rendre elmaradva, legalább 370 millióért építettük az IC pluszok minden egyes példányát.

(Nyitóképünkön a DB egyik IC-kocsija. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek