Havazás: halál a 4-esen, takarítatlan vasúti megállók – csak a szokásos?

iho/biztos út   ·   2017.01.14. 07:53
havasjeges170114_0a

Mindeközben Vácon sütött a nap

A hajózóút jobb szélét jelző bója hever jégbefagyva a váci rév lehajtórámpája mellett, szombat délután. Innen nem messze a társa. Időközben a Dunáról eltűntek az úszó jégtáblák, délután már egy völgymeneti tolóhajó is megfigyelhető volt, uszályokkal együtt.

(fotó: Zöldi Péter)

Újra vonattal Nagykanizsára

17.47 Újraindult a vonatforgalom szombaton kora este Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között, miután a szakemberek a pályáról eltávolították a kidőlt fákat és megjavították a felsővezetéket.

A menetrendszerű vonatközlekedés az esti órákra helyreáll a dél-balatoni vonalon is. Zalaszentjakab és Zalakomár közötti szakaszán még péntek este rongálódott meg a felsővezeték a pályára dőlt fák miatt.

A vonatforgalom helyreállításával valamennyi vasútvonalon korlátozások nélkül közlekedhetnek a vonatok.

Diósjenő és Abaújszántó fellélegzik, Zalában még helyzet van

16.00 Korábban hófúvás miatt zárták le a vasúti pályaszakaszt a vonatközlekedés elől a Vác-Balassagyarmat vonal Drégelypalánk és Diósjenő közötti szakaszán. Abaújszántó és Hidasnémeti között a hó vastagsága miatt vetettek be ugyancsak nagyteljesítményű mozdonyt (M47 "Dácsia"), amelynek segítségével szabaddá tették a síneket a vasúti forgalom számára.

M47-essel vontatott Bz Göncruszkánál (fotó: Máthé Zoltán)

Az egri, füzesabonyi, miskolci, nyíregyházi, szerencsi, sátoraljaújhelyi térségben délutánra valamennyi vonalon ismét késés nélkül közlekednek a vonatok.

A dél-balatoni vasútvonalon Zalaszentjakab és Zalakomár között a péntek este megrongálódott felsővezeték helyreállításán még dolgoznak, várhatóan az esti órákig. Az utasokat a teljes helyreállításig Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között továbbra is vonatpótló buszok szállítják.

 

Diósjenő is szenved, hó fújta be a vasúti pályát

13.52 Hófúvás miatt a MÁV lezárta a Diósjenő és Drégelypalánk közti vasúti pályát, Észak-Magyarországon ugyanakkor sok helyen javult a helyzet, a vonatok nagy része már menetrend szerint közlekedik - közölte a Mávinform sajtóügyeletese.

Kavalecz Imre tájékoztatása szerint a szakemberek már dolgoznak a vágányok megtisztításán. Korábban Abaújszántó és Hidasnémeti között a hó vastagsága miatt szintén lezárták a pályát, ezzel a pályaszakasszal még nem végeztek.

Az egri, füzesabonyi, miskolci, nyíregyházi, szerencsi, sátoraljaújhelyi térségben tegnap óta folyamatosan tisztítják a váltókat és a peronokat. Ennek eredményeként jelentősen javult a helyzet Észak-Magyarország vasúthálózatán, a vonatok nagy része már menetrend szerint közlekedik, csak néhány vonat menetideje hosszabbodik meg 15-20 perccel.

Halálos baleset Kabánál: borzasztóan összetörtek a kamionok

12:16 Még hajnalban, 4 óra 25 perc körüli időben a 4-es számú főút 200-as kilométerszelvényében Hajdúszoboszló és Kaba között eddig tisztázatlan körülmények között két tehergépkocsi összeütközött. A baleset következtében egy személy életét vesztette. A helyszíni szemle idejére teljes útlezárás mellett helyszíneltek a rendőrök, a forgalmat mindkét irányból Nádudvar felé terelték.

Nagy sebességgel csattanhatott egymásba a két traktor. Megrázó fotók! A képre kattintva galéria nyílik (fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Attilám terepszemléje

11:48 Általános a hó, a jég takarítatlansága, legalábbis azokon a környékeken (Budapest és némi előváros), amerre tegnap és ma jártam. Zugló megállóhoz konkrétan jégpálya vezet, és ez most nem túlzás. Kőbányán reggel a járdán két hólapátos simogatta a jeget, de zéró a hatás, igazán jól csinálják, az idő el van töltve, azt' csók. A MÁV perontakarítása... Ööö... Látott valaki ilyet?

(fotók: Vörös Attila)

Eközben 500 forintos munkabérért keres az FKF hómunkásokat nyolc órára – amikor tíz éve diákként árufeltöltöttem a Teszkóban, már akkor 590-et adtak...

Már végig lehet menni Debrecen és Füzesabony között, a 98-as felső része viszont leállt

A vasúttársaság közlése szerint a Füzesabony és Poroszló közötti vonalszakaszon ismét közlekenek a vonatok, így az utasoknak már nem kell autóbuszokra átszállniuk. Az időjárás miatt a Füzesabony-Debrecen vonalon azonban továbbra is jelentősen megnő az utazási idő.

Abaújszántó és Hidasnémeti között viszont a hó vastagsága miatt a pályát lezárták a vonatközlekedés elől. A vonatforgalom várhatóan csak délután három órakor indulhat újra. Addig nagyteljesítményű mozdonnyal bejárják a vonalszakaszt, amelynek segítségével szabaddá teszik a síneket a vonatforgalom számára.

Hókása, latyak, hó, kisebb közúti korlátozások

A havazásban érintett területeken, illetve a Dunántúl déli részén havasak, letaposott havasak, hókásásak, illetve latyakosak a főutak, a teherjárművek forgalmát több főúton is korlátozták.

Az Útinform szombati tájékoztatása szerint a gyorsforgalmi utak általában sónedvesek, az M3-as autópálya káli szakaszán hókásás, az emődi szakaszon havas a burkolat.

Több helyen korlátozás van érvényében az utakon. Fejér megyében Bicske és Zsámbék között, Pest megyében a 102-es főúton az M1-es autópályától Pilisjászfalun a 10-es főútig, a 8102-es jelű úton az 1-es főúttól Budakalászig nem közlekedhetnek a 7,5 tonnánál nehezebb teherjárművek, a magyar–horvát határon már csak Barcsnál korlátozzák ezen járművek kilépő forgalmát.

A fővárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint a főutak burkolata vizes, de a mellékutcákban és a magasabban fekvő területeken jeges, síkos szakaszok is vannak, a BKK járatai menetrend szerint közlekednek.

Vége a kamionok forgalomkorlátozásának

Hajnalra feloldották a kamionoknak elrendelt forgalomkorlátozást a magyar–horvát határátkelőkön. Az intenzív havazás miatt Letenyénél sem léphettek át Horvátországba a 7,5 tonna össztömeg feletti gépjárművek péntek délután óta. A korlátozást a horvát hatóságok szombat hajnalban feloldották, a kamionok újra közlekedhetnek.

Korábban írtuk:

Nem lehet végig menni a 108-ason

A Füzesabony és Debrecen közötti vasútvonalon korlátozták a vonatközlekedést. A füzesabonyi állomáson nehéz a váltók átállítása. Emiatt a vonatok csak Poroszló és Debrecen között közlekednek. Poroszló és Füzesabony között az utasok a Volán menetrend szerinti járataival utazhatnak. A vasúti jegyeket és bérleteket elfogadják.

Nem egyszerű az élet a 80-ason. Képernyőmentésünk 7:45-kor készült

Nagykanizsa és Balatonszentgyörgy között vonatpótló buszok járnak

Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között a felsővezeték megrongálódása miatt vonatpótló buszok szállítják az utasokat. A dél-balatoni vasútvonalon Zalaszentjakab és Zalakomár között a péntek este megrongálódott felsővezeték helyreállítása várhatóan szombaton 13 óráig tart.

Máshol az országban
  • A havazás miatt Füzesabony, Eger, Miskolc és Szerencs térségében 20-40 perccel meghosszabbodik a vonatok menetideje.
  • Gyékényes és Murakeresztúr között a felsővezeték hibája miatt dízelmozdonyok továbbítják a vonatokat, itt is van csúszás a menetrendben.
  • A budapesti elővárosi vonalakon menetrendszerű a vonatforgalom.
Frontálisan ütközött két kamion a 4-es főúton

A főút 200-as kilométerénél, Hajdúszoboszló közelében történt a baleset, az utat lezárták, a forgalmat Nádudvaron keresztül terelik el – közölte a katasztrófavédelem szombaton kora reggel. A tájékoztatás szerint a műszaki mentést a hajdúszoboszlói és a püspökladányi tűzoltók végzik. Az esetleges sérültek számáról és állapotáról egyelőre nem érkezett visszajelzés a helyszínről.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek