Hidrogénhajtású buszt tesztelnek Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2022.11.24. 15:00
3

Két évig tesztelik a Škoda H'City autóbuszát a cseh fővárosban.

A cseh fővárosban rendezett Czechbus 2022-es közlekedési szakkiállítás keretén belül mutatták be a Škoda Csoport által gyártott H’City 12 típusú hidrogénhajtású autóbuszt Csehországban. Az alternatív hajtású járművet a Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) a tömegközlekedési hálózatának egyik autóbuszjáratán tervezi közlekedtetni kétéves próbaüzemben. A jelenlegi tervek szerint a 170-es vonalán közlekedne a busz Barrandov és Délváros (Jižní Město) városrészek között, merthogy éppen Barrandov városrészben terveznek egy hidrogéntöltő állomást építeni. 

A hidrogénbusz kétéves tesztüzemére kiírt pályázatot a Škoda nyerte, a szerződés szerint a DPP minden megtett kilométer után 54 koronát (890 forintot) fizet, áfa nélkül. A Škoda H'CITY 12 típusú autóbusz elektromos áramforrásként PEM reverzibilis üzemanyagcellákat használ, amelyekben hidrogén és oxigén reakciója zajlik, valamint akkumulátorokat, amelyekben a termelt energiát tárolják. Az autóbusz hatótávolsága egy töltéssel 350 kilométer, a jármű karosszériáját pedig a Škoda törökországi leányvállalata, a Temsa gyártja. 

A kétéves tesztüzemnek köszönhetően a prágai közlekedési vállalat elegendő tapasztalatot tud gyűjteni a jármű futás- és egyéb tulajdonságairól mindegyik évszakban. A tesztüzem kiértékelését követően döntenek majd arról, hogy vásrolnak-e hidrogénbuszokat, és ha igen, mennyit. A DPP saját hidrogéntöltő állomás létesítését is tervezi. 

A jármű paraméterei

  • Hossz: 12 020 milliméter
  • Szélesség: 2 550 milliméter
  • Magasság: 3 430 milliméter
  • Ülőhely: 26
  • Utasok száma: legfeljebb 85 fő
  • Hatótávolság töltésenként: 350 kilométer
  • Hidrogéntartály kapacitása: 39 kilogramm

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek