Idén is díjazzák a mobilitásban legeredményesebb európai városokat

iho/közút   ·   2016.03.17. 18:45
400px_amsterdam

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozta a városi mobilitás területén leginnovatívabb városok listáját. Összesen hat helyi hatóságot jelöltek európai díjakra, melyekkel a fenntartható mobilitás kiválóságát értékelték. A 2015-ös Európai Mobilitási Hét Díjat, valamint a fenntartható városi mobilitás tervezésének díját április huszadikán Brüsszelben adja majd át Violeta Bulc, az Európai Unió közlekedésfejlesztési biztosa, valamint Karmenu Vella környezetpolitikai, tengerügyi és halászati politikai biztos – számol be hivatalos honlapján az Európai Mobilitási Hét programsorozat.

A 2015-ös Európai Mobilitási Hét Díj azokat a helyi hatóságokat tünteti ki, melyek kiemelkedően promotálják a fenntartható városi mobilitást, és amelyek sikeresen összpontosítják erőfeszítéseiket a fenntarthatóbb közlekedési eszközök irányába történő elmozdulás érdekében. Egy város teljesítménye nemcsak a szeptember megtartott Európai Mobilitási Hét során mutatottól függ: a jelentkező városok számos hosszabb távú intézkedése is fontos az értékelés számára. Idén 19 ország 53 városától érkezett jelentkezés a Bizottsághoz. Egy független szakértői testület a következő tízre szűkítette le az értékelésre kerülő városok listáját: Bákó (Bacău; Románia), Bécs (Ausztria), Lárnaka (Ciprus), Lisszabon (Portugália), Miskolc (Magyarország), Murcia (Spanyolország), Nottingham (Egyesült Királyság), Palma de Mallorca (Spanyolország), Szófia (Bulgária) és Tríkala (Görögország).

A végső győztes Lisszabon, Murcia és Palma de Mallorca közül kerül majd ki: e három város érte el a multimodalitás területén a legkiemelkedőbbet a tavalyi „Válassz, változtass, egyesíts!” szlogennel összhangban. A győztes városról professzionális promóciós videó készül, kihangsúlyozva annak kiemelkedő eredményeit a fenntartható városi mobilitás területén, továbbá a legjobb gyakorlat példájaként fogják népszerűsíteni a másik két döntős, valamint a további hét, szűkített listás várossal egyetemben.

A fenntartható városi mobilitás-tervezési díj célja, hogy Európa-szerte előmozdítsa az úgynevezett Fenntartható Városi Mobilitási Tervek (SUMP) elfogadását, valamint hogy megkülönböztesse a mobilitás-tervezés legjobbjait az egyes évek különböző tematikái alapján. Idén a díj a fenntartható városi mobilitás-tervezés multimodalitására és intermodalitására helyezte a hangsúlyt, vagyis a különböző közlekedési módok egy, vagy több különböző utazás során igénybe vehető kombinációira. Egy, a fenntartható városi mobilitás-tervezés, a multimodalitás és az intermodalitás területén is jártas szakmai zsűri az ausztriai Bécs, a svédországi Malmö és a hollandiai Utrecht eredményeit választotta a legjobb háromnak.

Az Európai Közlekedési Hét Díj tavalyi győztese a svédországi Östersund lett, míg a fenntartható városi mobilitás-tervezés első helyezettjeként a németországi Bréma került ki.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City Mobilitás

Elindult a FAIRTIQ mobiljegy rendszer Csehországban

Ekés András   ·   2024.06.20. 08:50

A csehországi Zlín autóbusz-állomására sorra érkeznek a helyközi buszok, oldalukon hirdetik a legegyszerűbb közösségi közlekedési utazás lehetőségét, a FAIRTIQ alkalmazást. A svájci mobil jegyrendszer app első, kelet-közép-európai, élesben működő projektje a napokban startolt el a közel hatszázezres régióban (Zlíni kerület, azaz csehül: Zlínský kraj), ahol immár akadálytalanul használható a minden hardvert és infrastruktúrát nélkülöző mobilalkalmazás.

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.