Időalapú vonaljegyek a BKK járatain – akár már idén tavasztól

iho/vasút   ·   2022.01.26. 12:00
00_bkk_automata

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt a Budapesti Közlekedési Központ járatain használható időalapú jegyek bevezetéséről. Az első két jegytípussal akár hatvan és százhúsz percig is lehet majd utazni.

A fővárosban közlekedők régóta igénylik egy olyan jegytípus bevezetését, amely korlátlan utazást garantál egy meghatározott, rövid időszakon belül, akár oda-vissza irányba. Ezért a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az elmúlt hónapokban előkészítette az időalapú mobiljegyek bevezetésének lehetőségét. Ráadásul ezek előtt még a jól ismert, hagyományos vonaljegy is elérhetővé válik digitális formában, ami ugyancsak sokaknak nyújthat segítséget utazásaik során. Ha a Közgyűlés rábólint a bevezetésre, szó szerint új időszámítás kezdődhet Budapest közösségi közlekedésében.

A sokak által ismert klasszikus vonaljeggyel ellentétben az időalapú jegytípusok nem korlátozzák az átszállások számát, bármennyiszer használhatók. Az időalapú jegyek ugyanazokra a BKK-járatokra lesznek érvényesek, mint egy vonaljegy. A Volánbusz „kék” járatain a teljes vonalon és Budapest közigazgatási határán belül a MÁV-HÉV vonatain is elfogadják majd azokat.

A BKK egyik reprezentatív kutatásában a válaszadók döntő többsége érdeklődést mutatott egy ilyen termék iránt. A felmérés szerint az utasok többsége a kilencven perces jegyet használná szívesen. A társaság adatai szerint egy járművön töltött átlagos idő 22 perc.

Ezek miatt az időalapú termékek két induló jegytípusa a harminc és a kilencven perces mobiljegy lesz, előbbi 530 forintba kerül majd. Egy hagyományos vonaljegy ára 350 forint, tehát aki akár csak egyszer is átszáll egy másik járatra, már megéri inkább a harminc perces jegyet használnia a vonaljegy helyett. A kilencven perces mobiljegy 750 forintért vásárolható majd meg, amely kiválóan alkalmas lehet valamilyen ügyintézéssel egybekötött utazásra, hiszen érvényességi idejébe még egy oda-vissza út is beleférhet, hiszen bármelyik irányba érvényes.

Az időalapú jegyek kizárólag digitális formában lesznek elérhetők, papír változatban nem, használatuk a mobiljegyhez lesz hasonló.

Tavasztóan várhatóan elindulhat a harminc és kilencven perces időalapú jegyek értékesítése a BKK-nál (képek forrása: BKK)

Ezeket a termékeket nevükkel ellentétben – a használati feltételek miatt – valójában akár hatvan és százhúsz percig is lehet majd használni. Az időalapú jegyekkel minden érvényességi időn belül elkezdett utazást be lehet fejezni, még akkor is, ha az tovább tart, mint harminc vagy kilencven perc. Tehát a harminc perces jeggyel 29 perc 59 másodpercig, a kilencven perces jeggyel pedig 89 perc 59 másodpercig fel lehet szállni egy újabb BKK járatra, és azzal el lehet utazni Budapest határán belül bármeddig. A felszállásnál kell figyelni a megfelelő időpontra, így előbbit bizonyos esetben akár hatvan, utóbbit akár százhúsz percig használhatják a BKK utasai. Tehát például a félórás jegy nem válik érvénytelenné a harminc perc leteltét követően, ugyanis a jegy érvényessége addig tart, amíg az utas a harminc percen túli időszakban le nem száll a járműről.

A későbbiekben a felmerülő igények és a tapasztalatok alapján bármilyen jeggyel bővíthető a paletta, így akár tizenöt vagy hatvan percessel is.

A Fővárosi Közgyűlés kedvező döntése esetén idén tavasszal már bárki kipróbálhatja az új jegytípust.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek