Indóház, itt az augusztusi kiadás, benne: áruszállító vasútvállalati toplista, 2023 és használtvasútijármű-kisokos: vegyem, ne vegyem?

iho.hu   ·   2024.08.02. 16:00
00_ih24-0809

Kellemes nyári túrának ígérkezik kedvenc kötöttpályás periodikájuk beszerzése, már félmegyényi területeken nincs értelmes újságárus. Így azért elég nehéz...

...egyrészt augusztus harmadikától, szombattól a beszerzés, másrészt mindezzel szoros összefüggésben az Indóház eladási pozícióinak megőrzése. Mindegy, azért ajánljuk szíves figyelmükbe a lapkeresőt, reméljük, ez segít..

Idézünk a címben is jelzett tartalmakból:

  1. Rég nem látott visszaesést hozott a 2023-as esztendő a teljes áruszállítási piacon: 9,4 százalékkal csökkent az elszállított áruk mennyisége. A vasút ennél valamivel jobban járt, mivel csak 6,4 százalékos volt az elmaradás az előző évhez képest. Ebben az évezredben ennél csak a 2008-as pénzügyi válság idején volt a szegmensben nagyobb recesszió. Ezzel együtt a vasútvállalatok nyereségesek, érdemes megnézni például a Metrans adatait... A témában hozzuk az árbevételre, illetve az adózott eredményekre vonatkozó ranglistákat, tanulságos az olvasmány.
  2. Közúti járművekkel foglalkozó sajtótermékek kötelező eleme a használtjármű-vásárlást segítő kisokos, útmutató. De mi a helyzet a vasúti járműveknél? Vajon itt is létezik a svájci állatorvos feleségének alig használt autója fillérekért? Szinte folyamatos a diskurzus a szakmai és kevésbé szakmai portálokon, közösségi felületeken arról, miképp is kellene a hazai vasúti személyszállítás égető járműhelyzetén enyhíteni. Sokan a használt vasúti járművek vásárlásában és rendszerbe állításában látják a megoldást. Nem egyszerű kérdés ez, megpróbálunk ebben olvasóinknak segíteni néhány gondolattal.

Mindezeken kívül töviről-hegyire bemutatjuk a MÁV Rail Tours/MÁV-Start lízingdízeljeit, portrénk, „A Király Tóni” legendás tolatásvezetőt mutat be, és letűnt korok dél-alföldi világába kalauzolja el a nyájas olvasót, rovatvezetőnk a budai kisvasút Mk45-öseinek származástörténetét kutatta fel, a modellvasút rovat meg ezúttal is a lényegre tapint. A címlapon pedig a 424-esek nagysága előtt adózunk, az archaizáló felvételért Galbács Tamást illeti elismerés.

Az augusztus harmadikától, szombattól kapható augusztus–szeptemberi Indóház tartalma:

NAGYVASÚT

2 Hírek, életképek

Csabai Tekergő expresszvonat érkezése július 7-én, Badacsonytomajra. Mivel több mint félórás késést szedett össze, az első vágány helyett a másodikra, azaz az átmenő fővágányra hozták. Előtérben egy 1953-as évjáratú Buick Eight zöldell – a nyolchengeres, soros motoros limuzin két évvel idősebb a 247-esnél (fotó: Simon Zsolt)

14 Ünnepel a vasút, 1924-ben kultuszmozdony született!

18 Gabonaszállítmány a felvidéki Kishalomból Hatvanon át Szobra

22 Western-Rotary távbeszélőközpont a Keletiben

24 A vízdarulámpa története, újjáéledése

29 Baleseti statisztika a MÁV hálózatán

30 Portré: a Király Tóni

Király Antal 2010 februárjában, Hódmezővásárhelyen

34 Óriásdízeleket bérel a MÁV Rail Tours/MÁV-Start

38 Használtvasútijármű-kisokos: vegyem, ne vegyem? 44 Vasúti és autóbuszos tiszteket avattak

45 Vasutasnapi ünnepség Sopronban

46 Reformkorukat élik a vasúti képzések

47 Interjú Guba Lászlóval, a CER Hungary vezérigazgatójával

48 Áruszállító vasútvállalati toplista, 2023

A MÁV-FKG Kft. szervezésében, a nagygépes vágányszabályozási munkálatok előkészületeként többéjszakás anyagolás zajlott a 29-es vonalon. Az anyagvonat június 10–13-án dolgozott Szabadbattyán és Aszófő között. A vonóerő kifejtését a vasúti árufuvarozási piacon a pozícióit megerősítő GYSEV Cargo Mathias becenevű, 001-es Ludmillájára bízták. A szerelvény nappal Sümegen tartózkodott, ott pakolták meg kővel. Utóbbit kamionokkal fuvarozták Szobról Sümegre... (fotó: Harmati Marcell)

52 Vasúti határátmenetek vizsgálata

58 A Siemens Mobility az Innotranson

59. Hatékonyságnövelés a Knorr-Bremse Budapestnél

KISVASÚT

60 Az Mk45 sorozatú dízelmozdonyok beszerzése

Mk45-2004-es vonatával Széchenyi-hegy állomáson, 1973-ban

64 Hírek. Hazánk legfiatalabb kisvasútja

VÁROSI VASÚT

66 Hírek. A CAF villamosok összeszerelése

MODELLVASÚT

68 TrainController: a vasútmodellezés egyik legnépszerűbb szoftvere

70 Klasszikus: újabb Szili a Pikótól

Gratula a szegedi személyzetnek, ahogyan feldobták az unalmas egyen-Szilit és gratula a Pikónak, hogy minden részletet megjelenített

71 Startos Szergej-nosztalgia, ami megmozgatja a fantáziát

72 Cseh és szlovák vasúti árufuvarozók mozdonyai

74 TT, a Tillig BR23.0 sorozatú szerkocsis gőzmozdonya

KITÉRŐ

76 Rekviem

77 Villamosvasárnap Fleetwoodban

A 700-as Ballon halad el a fleetwoodi tűzoltóállomás mellett (fotó: Steven Hughes)

78 Az amerikai új Big-Boy turné

79 Fotovoltaikus rendszer létesül a bécsi Westbahnhof tetején

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek