Indul a rakpart felújítása, változik a forgalmi rend Budapesten

iho/közút   ·   2021.06.04. 18:00
00_rakpartzar

Hétfőn elkezdődik az Idősebb Antall József rakpart átépítése: lezárják az Eötvös tér és a Margit híd közötti útszakaszt. A korszerűsítésnek köszönhetően megújul és gyalogosbarát lesz a pesti alsó rakpart.

Jelentős szakaszába ér a rakpartok megújítása: június 7-én, hétfőn kezdetét veszi a tényleges, hónapokig tartó építkezés az Idősebb Antall József rakparton. A munka május utolsó hétvégéjén mintavételi fúrásokkal kezdődött, hétfőtől azonban már a bontást végző gépeké lesz a főszerep a Kossuth tér és Margit híd között. Az induló fejlesztés miatt a teljes útszakaszt lezárják a közúti forgalom elől az Eötvös tértől a Margit hídig. A június 5-6-i hétvégi rakpartnyitás végével, azaz vasárnap 23 órától lép életbe az ideiglenes forgalmi rend.

Az elmúlt hétvégék tapasztalatai alapján kiderült, hogy a mozogni vagy edzeni vágyók kedvelt helyszíne lett a pesti alsó rakpart. Ezen a hétvégén még teljes egészében nyitva áll a gyalog vagy kerékpárral közlekedők előtt a Margit híd–Közraktár utcai rakpartszakasz. A június 7-e utáni hétvégéken viszont északi irányban az utolsó akadálymentes be- és kijárat a Garibaldi utcai felhajtó lesz, a kerékpárral vagy rollerrel közlekedők, illetve a babakocsival sétálók ezt a felhajtót vegyék igénybe. Az Országház északi oldalánál lévő, rakpartra vezető lépcső is nyitva lesz, de csak gyalogosan, a Látogatóközpont és a Múzeumhajó megközelítésére lehet használni.

A rakpartok gyalogosbarát megújítását első lépésben a pesti alsó rakpart Kossuth tér és Margit híd közötti részén kezdik el. Az Idősebb Antall József rakpart átépítésével egybefüggően sétálhatóvá válik a Duna partja ezen a szakaszon. A projektnek köszönhetően megszűnnek itt a kihasználatlan burkolt felületek, amelyek feleslegesen foglalják a Duna melletti értékes közterületeket. A lépcsős partfal megmarad, a Markó utcai rámpa támfala azonban beljebb kerül. A világörökségi védett látkép nem sérül, sőt az új járdának köszönhetően séta közben gyönyörködhetnek majd abban a fővárosiak. Zöldebbé válik a partszakasz, hiszen harmincöt fát telepítenek a beruházás során.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.