Intelligens utastájékoztató rendszert üzemeltek be Szegeden

iho   ·   2014.07.26. 08:45
szeged_szter0

A rendszer kiépítése mintegy 391 millió forintba került. A munkálatok 2012 őszén kezdődtek, a kész rendszert 2014 június végén adta át a kivitelező.

Kijelző a Széchenyi téri trolimegállóban: a 70-es Tisza Volán-busz érkezését is kiírja

A beruházással jelentős hardver- és szoftverfejlesztés valósult meg: 119 fedélzeti kommunikációs egységet szereltek be a járművekbe, 103 megállóban utastájékoztató kijelzőket szereltek fel.

Ezt látja a diszpécser: a Széchenyi tér megállói nagy méretben és alul, jobbra a Csongrádi sugárút–nagykörút kereszteződése, a 8-as és a 10-es troli vonala itt ágazik szét (fenn), illetve ugyanaz a kereszteződés a másik nézőpontból – ebből az irányból a trolik jelentős része jobbra megy, hiszen itt jár az 5-ös, a 9-es és a 19-es is. A már említett 8-as egyenesen vág át

A kijelzőkön megjelenik a pontos idő, a megállóhely neve, az adott megállóból induló járatok viszonylatszáma, végállomása (útiránya) és az érkezési ideő kifejezve. A menetrendi tábla legalsó sorában utazási információk mellett megjelenhetnek nyíllal jelölt, a nyíl irányába eső szomszédos megállóhelyről induló járatok indulásai.

Ikarus-Skoda trolibusz érkezik az Anna kúti megállóba a Klinikák felől

Az SZKT járművei valósidejű adatokat szolgáltatnak, a Tisza Volán járatai esetében a papíralapú kifüggesztett menetrendi adatokat tudják megjeleníteni. A projekt keretében az Indóház tér érkezési részére egy LCD monitort telepítettek, amely az Indóház térről induló helyi- és helyközi autóbuszok valamint a az 1-es és 2-es villamos menetrendi adatait mutatja a vonattal érkezőknek.

Az SZKT összes járművét ellátták utasinformációs rendszerrel 137 új kijelző beépítésével és a meglévő kijelzők rendszerbe integrálásával. Valamennyi járművön hangos utastájékoztatás is van.

A Pesák vezetőállásába is beszerelték a kommunikációs egységeket

A belső kijelzőkön a következő megállóhelyek, az átszállási kapcsolatok és a pontos idő olvasható, míg a külső kijelzők a viszonylatszámot és az útirányt jelenítik meg. Ezen felül két érintőképernyős webterminál segítségével útvonalat lehet tervezni, huszonegy kereszteződésben pedig átprogramozták jelzőlámpákat hogy gyorsabban haladhassanak a tömegközlekedési eszközök.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek