Jelentősen módosul a menetrend a miskolci fővonalon

MÁV/iho   ·   2024.08.21. 08:45
A kassai intercity

Tanévkezdéskor megkezdődik a Miskolc és Mezőkeresztes-Mezőnyárád közötti vasúti pálya felújítása, a két üzemben zajló beavatkozás december negyedikéig tart. 

Szeptember 2-ától október 18-áig Miskolc-Rendező pályaudvar és Nyékládháza, valamint Nyékládháza és Emőd között újítja fel a MÁV leányvállalata, a MÁV FKG Kft. az egyik (bal) vágányt, valamint éjszakánként Miskolc és Nyékládháza között a másik vágányon is végez munkálatokat. Az október 19. és december 4. közötti időszakban Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között napközben a bal vágányon dolgoznak a munkagépek, éjszakánként pedig a jobb vágányon is felújításra kerül sor. A nappali időszakban a munkavégzéssel érintett részek mellett csak sebességkorlátozással haladhatnak a vonatok. Ez idő alatt csak egy vágányon és több szakaszon sebességkorlátozás mellett közlekedhetnek a vonatok, így óránként és irányonként napközben csak egy-egy vonat leközlekedtetése oldható meg. Ez jelentős menetrendi módosítással jár, emiatt az utasoknak hosszabb eljutási időre kell számítaniuk a több mint háromhónapos vágányzár idején.

A rakodás, depózás, a szóródó anyagok szállítása, valamint nagygépekkel végzett munkák miatt nagyobb zajhatásra lehet számítani a Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Miskolc közötti vonalszakaszon a felújítás ütemezése szerinti szakaszokon. Mezőkeresztes, Mezőnyárád, Csincse, Emőd, Nyékládháza, Mályi, Kistokaj és Miskolc térségében már megkezdődött az előkészítő munkálat, így már most is okozhatnak zajt éjszakánként a karbantartást végző vasúti munkagépek.

A felújítás idején csak egy vágányon, több sebességkorlátozás mellett – Füzesabony és Miskolc között többlet megállási helyekkel – közlekedhetnek a vonatok, ezért óránként és irányonként napközben csak egy-egy személyszállító vonat haladhat át, emiatt jelentősen módosul a menetrend, Budapest–Miskolc viszonylatban mintegy fél órával hosszabb eljutási időre kell számítani. A menetrend egyeztetése és véglegesítése még folyamatban van.

Az átszállásmentes utazás lehetővé tétele érdekében – a korlátozások figyelembe vételével – szeptember 2-ától december 4-éig a következő közlekedési rendre lehet számítani:

Intercityk
  • A Hernád-Zemplén és Tokaj Intercityk utasainak Miskolcon át kell szállni másik IC-szerelvénybe valamennyi viszonylat esetében, azaz a Nyíregyháza, Sátoraljaújhely, illetve Hidasnémeti felől, felé közlekedő IC-vonatok esetében is.
  • A Keleti pályaudvarról körülbelül fél órával korábban indulnak az intercityk, Füzesabony és Miskolc között pedig minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
  • Kivéve az IC582-es számú vonatot, amely Vámosgyörk és Miskolc között áll meg mindenhol, valamint az IC508-as és IC518-as vonatok, amelyek csak menetrend szerinti állomásokon állnak meg továbbra is.
  • Miskolc-Tiszai pályaudvar és Füzesabony között az intercityk minden állomáson és megállóhelyen megállnak, napközben így helyettesítve a pályafelújítás során kimaradó személyvonatokat. A megszokott menetrendhez képest 28 perccel később futnak be a Keleti pályaudvarra.
  • Kivéve az IC688-as számú vonatot, amely alapmenetrend szerint áll meg az állomásokon.
Interrégiók
  • Az egri IR87-es jelzésű Agria és a gyöngyösi IR85-ös Mátra Interrégiók indulási ideje felcserélődik, ezért az Agriák harminc perccel korábban indulnak, hogy megoldható legyen a füzesabonyi átszállás a Miskolc–Nyíregyháza viszonylatú vonatokra, vonatokról.
  • A kora hajnali és késő esti Mátra IR vonatok kivételével a gyöngyösi interrégiók szintén fél órával korábban közlekednek, azaz nemcsak a fővonalon, hanem a 85-ös számú gyöngyösi és a 87a számú egri vonalon is csaknem minden vonat menetrendje fél órával korábbra helyeződik át.
Személyvonatok
  • Füzesabony és Miskolc között 7:30-tól 20:30-ig nem közlekednek a személyvonatok, helyettük a vonalszakaszon valamennyi intercity-vonat személyvonati megállási rend szerinti közlekedésével teremti meg a vasúttársaság az utazási lehetőséget (az IC508, IC518 és IC688 számú vonatok kivételek).
  • Füzesabony–Miskolc között a kora reggeli órákban néhány személyvonat nem, vagy más vonatokkal összevonva közlekedik.
  • A Vámosgyörk és Füzesabony közötti személyvonatok indulási, érkezési ideje az első, Füzesabonyból 7:00 órakor induló vonat kivételével szintén harminc perccel korábbi, mindkét irányban.
  • A Füzesabony–Eger viszonylaton, ahol valamennyi Agria Interrégió vonat fél órával korábban közlekedik, kimarad a Füzesabonyból 6:03-kor induló 5530-as számú vonat, továbbá az Egerből 8:42-kor induló 5527-es számú vonat.
Éjszakai korlátozások
  • Mindkét vágányzári időszak első négy hetében éjszakánként öt óra hosszan szünetel a forgalom, emiatt a tervek szerint néhány éjszakai vonat helyett pótlóbusz fog közlekedni:
  • Füzesabony–Miskolc viszonylatban az 5048-as és 5021-es számú vonatok helyett a teljes útvonalon, az 5008-as és 5009-es számú vonat helyett pedig Emőd, illetve Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Miskolc között pótlóbusz fog közlekedni.

A továbbiakért, a csatlakozási rendszer és az átszállási lehetőségek részletezéséért, a helyjegy nélkül igénybe vehető vonatok, szakaszok megismeréséért, az egyéb vonalakat érintő változásokért, és nem utolsósorban a menetrendért ide lapozzanak.

(Nyitóképünkön egy Kassa/Sátoraljaújhely–Miskolc–Budapest viszonylatú Hernád-Zemplén Intercity. Fotó: Szenderák Richárd Rómeó)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek