Kerékpárút-hálózat épül Erdélyben

iho/zöldút   ·   2012.07.24. 17:11
bicikliut

Szatmár megyében a megyei tanács az egész közigazgatási területet behálózó kerékpárút-hálózatról szóló stratégiai koncepciót bocsátotta közvitára nemrég. A megye vezetősége egyaránt számít a Regionális Operatív Programra, a határokon átívelő fejlesztéseket támogató EU-s programokra és a kormány támogatására. A hálózat fő útvonalait a folyók töltésein kívánják kiépíteni, a kirándulóknak körútvonalakat, az ingázóknak külön, a munkába járást segítő úthálózatot létesítenének. A települések belterületein sem rózsásabb a helyzet: például Szatmárnémetiban a már megépült kerékpárutak sem használhatók, a közlekedési szabályok szerint a kereszteződéseknél le kell szállni a bicikliről, a már kiépült utakat meg gyakran beparkolják.

Bihar megyében Nagyvárad és Nagyszalonta az országhatárokon átnyúló fejlesztések támogatásából szeretne kerékpárutat építeni, a megyeszékhelyen a város központi hídjától az ártándi határátlépőn keresztül egészen Berettyóújfaluig futna bicikliút. A közös projektre a magyar fél 5,8, a nagyváradi 1,5 millió eurót kap – ennyivel hosszabb a magyar területen futó szakasz. Nagyszalonta Békéscsabát célozná meg az új kerékpárúttal, a tervek szerint a romániai szakasz 2012 októberében el is készül.

Székelyföldön Sepsiszentgyörgy vezetése minden egyes városi útfelújításnál kiépíti a kerékpárutat is. Ezen kívül Kovászna megyében több út is várja majd a biciklis túrázókat, a Nemere út 230, Sepsi Zöld Út közel száz, míg a Zeroo 15 kilométeres. Nagy igény van azonban a kerékpáros túraútvonalak mellett a pihenők kiépítésére, és lenne igény technikásabb, versenyek rendezésére is alkalmas utak építésére is. Marosvásárhely azonban – főleg a bevallottan autóbarát polgármesternek, Dorin Floreának köszönhetően – gyerekcipőben jár a fejlesztések terén, és a környezetvédelmi tárcához benyújtott pályázatot sem méltatták figyelemre.

Kolozsvárott a meglevő kerékpárutak összekötése a legnagyobb probléma. A tervezett 18,7 kilométeres új szakasszal a város bicikliút-hálózata összesen 59,75 kilométeres lesz. Ősszel újra beindítják a Student O'Bike programot, amelyben tavasszal mintegy 700 diák élt a biciklikölcsönzés lehetőségével.

Kapcsolódó hírek