Kétszáznegyvennel repesztett egy Griffin

iho/vasút   ·   2023.10.24. 18:00
newag_griffin200

A lengyelek hazai gyártású villamosmozdony-típusának egyik példányával minden eddiginél magasabb sebességet sikerült elérni egy nagysebességű teszt során.

A lengyel nemzeti vasút PKP távolsági közlekedési ága, a PKP IC még 2021 októberében bízta meg a hazai Newagot tíz E4MSUa sorozatú, kétszáz kilométer per órás üzemi sebességre képes villamosmozdony megépítésével. Az első két gép nemrégiben készült el – a másodikat a gdański Trako nemzetközi vasúti szakvásáron mutatták be szeptemberben –, a harmadik Griffin pedig készre szerelés alatt áll. A PKP IC idén júniusban élt a kontraktus opciójával, így további öt E4MSUa-t rendelt.

Az első, E4MSUa-001 azonosítójú példánnyal nemrégiben kezdődtek meg a nagysebességű, kétszáz kilométer per órás futópróbák. Ezek egyikén rendesen megreptették a Griffet: a CMK korridoron, Katowicétől északkeletre található Góra Włodowska közelében a kétszáznegyvenes tempót is sikerült elérni – jelenti a Railvolution.

A kétszáznegyvenes száguldásról ide kattintva tekinthet meg videót.

(Nyitóképünkön a kétszáz kilométer per órás sebességre alkalmas Griffinek második elkészült példánya idén szeptemberben a gdański Trako nemzetközi vasúti szakvásáron. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek