Kevesebb kábellopás történt Pest megyében

MTI   ·   2013.07.10. 11:56

Elismeréseket adott át Bolla Tibor, a BKV és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója budapesti és Pest megyei rendőröknek a kábellopások ügyében elért sikereikért.

Az elmúlt időszakban a Pest megyei és a Budapesti Rendőr-főkapitánysággal közösen végzett ellenőrzések, akciók sikeresek voltak, több kábeltolvajt is sikerült elfogni. Az oklevelek átadásán Bolla Tibor azt mondta, évente százmilliós kárt okoznak a kábeltolvajok a cégnek, ráadásul a tolvajok életveszélyes helyszínt hagynak hátra, többször utasokat is megrázott egy-egy levágott kábel.

Közölte, a BKV felismerte, hogy a tolvajok ellen csak társadalmi összefogással léphet fel, ezért kötöttek a rendőrséggel együttműködést, amely sikeres volt. Az elmúlt időszakban több feltételezett elkövetőt is sikerült elfogniuk, a Pest megyei szakaszon pedig látványosan csökkent a kábellopások száma.

Vitézy Dávid szerint nyugat-európai példák is azt mutatják, hogy nem egyszerű a kábellopásokat megszüntetni, sőt egyes városokban a budapestinél is nagyobb mértékűek az ilyen károk. A jövőben anyagi lehetőségeikhez mérten olyan védelmi rendszert vezetnek be, amely azonnal jelez, ha kábellopást érzékel – tette hozzá.

A BKK korábban közölte, hogy májusban és júniusban a felére csökkent a kábellopások száma az előző év azonos időszakához viszonyítva, a kábellopások okozta kár pedig 30 százalékkal csökkent.

A kábellopások 2007 óta váltak rendszeressé, az eltulajdonított kábelek összértéke már meghaladja a kétmilliárd forintot, a kár azonban ennek a kétszerese a helyreállítás és a buszos pótlás költségei miatt.

A gyors rendőrségi beavatkozás a BKK tájékoztatása szerint nagyon nehéz, mert a lopások általában az éjszakai üzemszünet során történnek. Ezért a BKV olyan rendszer telepítésére hirdetett meg közbeszerzési eljárást, amely alkalmas a lopások azonnali észlelésére. A kísérleti rendszer már több helyszínen működik, villamos- és HÉV-vonalakon is kiválóan vizsgázott.

Korábban írtuk, hogy közbeszerzést hirdet a BKK olyan rendszerre is, amelynek használatával a kábel mikroszemcsékkel azonosítható jelet hagy a tolvaj ruháján, kezén és mindenen, amivel a levágott kábel kapcsolatba kerül. Erre azért van szükség, mert a lopásokat nagyon nehéz bizonyítani, ha nincs tettenérés. A jelölés szemmel nem látható, de olyan azonosítót tartalmaz, amely megfelelő műszerrel kimutatható.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.