Kipróbálja a vasútvillamost a ČD, a MÁV-tól kérnek kölcsön tesztjárművet?

Korcsmáros Gábor   ·   2023.06.28. 14:05
TTVori

Prágában, a dél-csehországi és morvaországi regionális pályákon jöhetnek számításba a jövőben. De előtte. teszt, elképzelhető, hogy startos Stadler Citylinkkel. 

A regionális vasúti közlekedés jövőjéről tartott konferencián Csehországban kimondták, hogy egyes vicinálisokat csak az menthet meg a jövőben, ha azt bekapcsolják az elővárosi és/vagy a városi közlekedési rendszerbe. Ennek okán mérlegelik a vasútvillamosok használatát az egyes vonalakon. Prága vonzáskörzetét illetően a dobříši zsákvonal, valamint a hostivicei mellékvonal jöhetne számításba.

A cseh közlekedési minisztérium még az idén szeretne szerződést kötni a regionális vasúti közlekedési rendszerekre vonatkozó műszaki-gazdasági tanulmány kidolgozására. A tanulmány célja a különböző modellek vizsgálata, a különböző településtípusokhoz igazodó megfelelő járműparaméterek kialakítása, a megfelelő infrastruktúra megépítése, vagy megfelelővé alakítása. A csehek szemügyre veszik a különböző külföldi modelleket is.

A Cseh Vasutak is aktív szerepet vállal a regionális vasútvonalak jövőjének alakításában, a jövő év folyamán ugyanis egy tram-train szerelvényt terveznek tesztelni a velimi tesztpályán. A vasúti konferencián elhangzottak alapján feltételezhető, hogy a szándék komoly, ás a mi szegedi vasútvillamosunk egyikét kérik kölcsön. Amennyiben így lesz, érdekesen néz majd ki a legendás Velímben a startos Stadler Citylink...Mivel a vasútvillamosok könnyebbek, mint egy klasszikus vasúti jármű, így fürgébbek, kedvezőbb menettulajdonságokkal rendelkeznek. A ČD szerint a már említett két prágai agglomerációs vasútvonalon kívül a vasútvillamosok leginkább a Tábor−Bechyně, Liberec−Tanvald és az Olomouc−Senice na Hané vasútvonalakon válhatnak be.

Megkerestük a MÁV kommunikációs igazgatóságát is az esetleges kölcsönzéssel kapcsolatban, a MÁV-Start egyelőre nem kapott hivatalos kérést, de amennyiben ez megtörténik, a vasúttársaság megvizsgálja a lehetőséget. 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek