Kispest valóságos kerékpáros-paradicsom lett

iho/zöldút   ·   2023.09.30. 19:00
01_kispesti_kerekparos-fejlesztesek

Biztonságosan kerékpározhatóvá vált számos útszakasz, és javultak a gyalogosközlekedés feltételei Kispesten. A BKK beruházásában megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően az ott lakók akár 10–15 perc alatt megközelíthetik kerékpárral a fontosabb intézményeket és üzleteket a kerület belső részeiből.

Befejeződtek a munkák a XIX. kerületben: a beruházás hozzájárul egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet kialakításához, ahol egyre többen dönthetnek a kerékpározás mellett, társítva azt akár a közösségi közlekedéssel is. Fontos, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába vagy az iskolába járás kerékpárral is megoldható legyen minden korosztálynak.

Kattintson képeinkre, nézze meg galériánkat! (fotók, térkép: BKK)

A tervdokumentáció a XIX. kerületi önkormányzat megbízásából készült a BKK közreműködésével: a fejlesztések tervezésekor és kivitelezésekor szempont volt, hogy biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöjjenek létre, és könnyebb legyen kerékpárral eljutni a kerület köz- és oktatási intézményeibe, az üzletekbe és a közösségi közlekedés megállóihoz. Szempont volt az is, hogy megközelíthetők legyenek a szomszédos kerületek, valamint a belváros felé vezető, már meglévő útvonalak.

A beruházás során a BKK

  • a Corvin körút és Jáhn Ferenc utca között több szakaszon kerékpársávokat, kerékpárutakat alakított ki, így a meglévő szervizutak összekötésével összefüggő, kerékpárral járható útvonal jött létre az Üllői út egy fontos szakaszán,
  • a Hunyadi utcában (az Ady Endre utca és a Zalaegerszeg utca között) kerékpársávot jelölt ki, amely közvetlenül kapcsolódik a XX. kerületben kivitelezés alatt lévő Nagysándor József utcai kerékpársávokhoz és így Pesterzsébet belső területeihez,
  • a forgalmasabb úti céloknál – az oktatási, közigazgatási, kereskedelmi, sport- és egészségügyi intézményeknél – új kerékpártámaszokat helyezett el, valamint
  • zárható kerékpártárolókat épített az Üllői út mentén, hogy segítse a közlekedőket, és szorosabb kapcsolatot biztosítson a közösségi közlekedéssel.

A műszaki átadás-átvételi eljárás – és ezzel a kivitelezési munka – 2023. szeptember végén befejeződött.

A projekt részei voltak a szemléletformáló és népszerűsítő programok is, hogy felhívják a figyelmet a fejlesztések előnyeire, a kerékpárral közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókra, valamint hogy eloszlassák a városi kerékpározással kapcsolatos tévhiteket, népszerűsítve a mindennapos kerékpározást.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek